Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Περικόπτονται μισθοί και δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα

Περικόπτονται μισθοί και δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα

Απελευθέρωση απολύσεων, περικοπές επιδομάτων και στον ιδιωτικό τομέα, αλλαγή στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι μερικά από τα νέα μέτρα που απαιτεί η Ε.Ε. από τη χώρα.

 Ρεπορτάζ της Real News αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα δέχεται έντονες πιέσεις από την Κομισιόν για “βαθύ μαχαίρι” και στον ιδιωτικό τομέα. Παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη αυτό το σκληρό σενάριο τέθηκε από τους ελεγκτές – από Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – που επισκέφθηκαν την Ελλάδα πρόσφατα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ΕΕ επιθυμεί περικοπή του 14ου μισθού – ή ψαλίδισμα στα επιδόματα όπως στο δημόσιο τομέα – και στον ιδιωτικό τομέα, σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα ή την ανάπτυξη, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μεταβολή του νομικού πλαισίου για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου, απελευθέρωση απολύσεων και μείωση του κόστους των απολύσεων και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι έρχονται νέες συστάσεις της Κομισιόν – πιο αυστηρές αυτή τη φορά- στην επίσημη τριμηναιαία έκθεση των ελεγκτών το Μάιο. Βάσει αυτών το Συμβούλιο θα ζητήσει νομοθετικές ρυθμίσεις για αλλαγή του καθεστώτος συλλογικών διαπραγματεύσεων και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με ευελιξία και χαμηλότερο κόστος για απολύσεις, με στόχο να αποφευχθεί η διόγκωση της δομικής ανεργίας. 

Ρεπορτάζ του Έθνους αναφέρει ότι -παρά την επιβάρυνση σχεδόν 3.000 ανά νοικοκυρίο για το 2010 από τα νέα μέτρα- μπροστά βρίσκονται τα χειρότερα, καθώς θα μας ζητηθούν επιπλέον μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ για τη δημοσιονομική προσαρμογή των επόμενων δύο ετών. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε