Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Περιμένετε λεφτά απ’ το Δημόσιο; Καλή… Πρωτοχρονιά και βλέπουμε

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Στον «πάγο» έχουν μπει προμηθευτές και συνεργάτες του Δημοσίου που «αναμένουν στο ακουστικό τους μέχρι νεωτέρας» για να πάρουν τα χρήματα που τους χρωστά το Κράτος

Αν και η προτεραιότητα αυτή την στιγμή είναι να πληρωθούν τούτη την εβδομάδα μισθοί και συντάξεις 1,2 δισ. ευρώ αλλά και τα δώρα ως τις 16 Δεκεμβρίου, υπάρχουν σε εκκρεμότητα και σχεδόν 6 δισ. που χρωστά (και δεν πληρώνει) το δημόσιο σε ιδιώτες.

Όσο αργεί η 6η δόση που έπρεπε να εισπραχθεί κανονικά τον Σεπτέμβριο, το δημόσιο «σφίγγει το λουρί» βάζοντας εμπόδια ή αναστέλλοντας, εδώ και 3 μήνες σχεδόν κάθε πληρωμή. Τα χρέη αυτά συσσωρεύονται «κάτω από το χαλί» και αγγίζουν αισίως τα 6 δισ. (συν 500 εκατ. ευρώ και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), παρότι έχει μπει όρος στο Μνημόνιο και ρητά απαγορεύεται να μην καθυστερεί το δημόσιο να πληρώσει τα χρέη του προς τους πολίτες.

Μέχρι τις γιορτές πάντως δεν διαφαίνεται λύση. Για να καλυφθούν οι οφειλές θα πρέπει:
–          να έρθει η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ –ίσως στα μέσα Δεκέμβρη.
–          να εφαρμοστεί το PSI+ με «κούρεμα» χρέος της τάξεως του 50% για να εξοικονομήσει το δημόσιο 3,5-4 δισ.  ευρώ ετησίως, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα πήγαιναν σε τόκους.  Η εξοικονόμηση αυτή θα γίνει τμηματικά (300-500 εκατ. ευρώ  το μήνα) αλλά θα ξεκινήσει ουσιαστικά από τον Φεβρουάριο.
–          να «κλείσει» οριστικά το κεφάλαιο της συμφωνίας των ηγετών της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή της και να λάβει πρόσθετη βοήθεια 30 δισ. η χώρα.
Εάν και ..εφόσον το Κράτος αρχίσει να αποπληρώνει τα χρέη του, στην σειρά για να εξοφληθούν βρίσκονται οι προμηθευτές των νοσοκομείων, των υπουργείων και των ασφαλιστικών ταμείων. Φαρμακοποιοί, φαρμακοβιομήχανοι, ελληνικά πετρέλαια αλλά και ωρομίσθιοι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα είναι οι … κερδισμένοι της υπόθεσης. Στην περίπτωση που εκπληρωθούν και οι τρεις προϋποθέσεις δεν αποκλείεται να επιτραπεί τελικά και ο συμψηφισμός χρεών από φόρους, με τα χρέη που έχει το κράτος προς τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις (πχ από επιστροφές φόρων και επιδοτήσεις).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε