Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Περνάνε τις αναπηρικές συντάξεις από… κόσκινο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Από εξονυχιστικό έλεγχο θα περάσουν όσοι παίρνουν αναπηρική σύνταξη. Η αρχή θα γίνει με τουλάχιστον 55.000 δικαιούχους και θα υπάρξει και συνέχεια!

Το… ξεσκαρτάρισμα στις αναπηρικές συντάξεις θα γίνει μέσω του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, την έναρξη λειτουργίας του οποίου ανακοίνωσε επίσημα τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Το Κέντρο θα αναλάβει τον έλεγχο του συνόλου των αναπηρικών συντάξεων και θα ενοποιεί τις διαδικασίες αναπηρικών συντάξεων και παροχών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που μέχρι σήμερα ήταν διάσπαρτες σε Ταμεία και Περιφέρειες, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.

Το ΚΕ.Π.Α., που θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, θέτει ως στόχο να στηριχθούν οι άνθρωποι με αναπηρία, αλλά -κυρίως- να σταματήσει η σπατάλη πόρων προς αναπήρους – “μαϊμούδες”.

Το 2010 στο ΙΚΑ υπήρχαν 135.000 συντάξεις αναπηρίας -ή 11,7% του συνόλου- ενώ στον ΟΓΑ το ποσοστό έφτανε στο 16,56% και στον ΟΑΕΕ στο 10,6%.

Στόχος του υπουργείου είναι ως το 2012 τα ποσοστά αυτά να περιοριστούν στο 9% στο ΙΚΑ, στο 12% στον ΟΓΑ και στο 8% στον ΟΑΕΕ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γ. Κουτρουμάνης η πολιτεία οφείλει ως το 2020 να έχει εναρμονίσει το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων με το αντίστοιχο του μ.ο. της Ε.Ε. Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που έχει ήδη ενταχθεί στις διαδικασίες του ΚΕ.Π.Α., παρατηρείται ήδη μείωση της δαπάνης αναπηρίας κατά 6,6% μέσα στο 2011.

Κατά τον Γ. Κουτρουμάνη στο ΚΕ.Π.Α. θα αυξηθεί το Σώμα των ειδικών γιατρών (από 250 σήμερα) σε 500 άμεσα και προοπτικά σε 1.000, με στόχο να καλύπτεται η “ζήτηση” (δυνατότητα αντιμετώπισης 28-30.000 αιτήσεων μηνιαίως) και να κρίνονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης σε περίοδο 40 περίπου ημερών.

Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 324.000 συνταξιούχοι αναπηρίας, ενώ μερικές ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούνται “παροχές” αναπηρίας (επιδόματα, φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις κ.α.).

Στόχος είναι να συγκροτηθεί άμεσα το Εθνικό Μητρώο Ατόμων με αναπηρία (υπό την ευθύνη του υπ. Εργασίας αφού κυρίως αφορά ασφαλιστικές καλύψεις) και το Μητρώο Δικαιούχων ενίσχυσης (υπό την ευθύνη του υπ. Υγείας, αφού θα αφορά προνοιακές ενισχύσεις).

Το κέντρο θα διαθέτει 45 “σημεία” υποδοχής ασφαλισμένων πανελλαδικά και σύντομα θα είναι ικανό για παρεμβάσεις και επαναξιολογήσεις π.χ. σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη “πυκνότητα” αναπηρικών συντάξεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του, Θανάση Ξένο.

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, χαρακτήρισε “κρίσιμο σημείο” την πρώτη επαφή κάθε ασφαλισμένου με το Κέντρο, οπότε και θα δημιουργείται αυτόματα ηλεκτρονικός φάκελος, ως προϋπόθεση για τον εξορθολογισμό του συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποσοστό ρεκόρ των αναπηρικών συντάξεων στο Ηράκλειο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε