Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Πεταλωτής:”Δεν προκύπτει από πουθενά θέμα απολύσεων στο Δημόσιο”

«Εμείς δεν συζητάμε ζήτημα απολύσεων από το δημόσιο τομέα», τόνισε, εξηγώντας ότι η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να εξυγιάνει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για απολύσεις, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν προκύπτει από πουθενά», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν αυτό ισχύει και για τις ΔΕΚΟ, επισήμανε ότι «στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ισχύει ό,τι και στον δημόσιο τομέα» και πρόσθεσε ότι «το να ανοίγουμε μια συζήτηση για τις ΔΕΚΟ προτού ανοίξει το θέμα εξυγίανσής τους, είναι άκαιρο και πουθενά δεν έχει αποτυπωθεί δική μας βούληση να απολυθούν ακόμα και αυτοί οι εργαζόμενοι».

Αναφορικά με το ποσοστό που θα περικοπεί ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων με το ενιαίο μισθολόγιο, ο Γιώργος Πεταλωτής μίλησε για «κινδυνολογικές ερωτήσεις» και πρόσθεσε ότι το ενιαίο μισθολόγιο είναι αίτημα των πολιτών εδώ και πολλά χρόνια.

Σχετικά με την οικονομία, διαβεβαίωσε ότι «στο τέλος θα είμαστε συνεπείς στους στόχους μας και δεν θα υπάρχει υστέρηση τέτοια που να δημιουργεί πρόβλημα».

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, όσα έσοδα υπολείπονται θα καλυφθούν και με την περαίωση και με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με τα τέλη κυκλοφορίας και με άλλα στοιχεία.

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι είμαστε στη μέση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης, ότι δεν έχει περάσει η κρίση, ότι δεν υπάρχει λήξη του συναγερμού και συνεπώς και τα βήματα και οι αποφάσεις μας είναι προσεκτικά», είπε ο κ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει σχετική σημερινή αναφορά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Σε ερώτηση σχετικά με την άνοδο των spreads και εάν το δίλημμα που είχε θέσει ο πρωθυπουργός ήταν λάθος, ο κ. Πεταλωτής είπε το διακύβευμα ήταν πραγματικό και αποδείχτηκε ότι δεν ήταν μπλόφα και δεν υπήρχαν προειλημμένες αποφάσεις.

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές προτάσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ξεκαθάρισε ότι «όποιες προσεγγίσεις διαφορετικές γίνονται από συμβούλους και αναλυτές είναι προσεγγίσεις, η κυβέρνηση είναι αυτή που σχεδιάζει και υλοποιεί τις αποφάσεις».

Ειδικά για την περαίωση, ο κ. Πεταλωτής είπε, μεταξύ άλλων, ότι όντως έγιναν κάποια λάθη, ωστόσο, όχι στο σημείο και την έκταση που ακούστηκε.

Ανέφερε ακόμη ότι εάν υπάρξει παράταση στη διαδικασία, θα ανακοινωθεί.

Σε σχέση με την κριτική ότι αναμενόταν είσπραξη 700 εκατ. ευρώ και ότι έχουν συγκεντρωθεί μόνο 50 εκατ. ευρώ, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι ο τελευταίος αυτός αριθμός είναι αυθαίρετος και υπενθύμισε ότι η περαίωση βρίσκεται στην αρχή και ότι τα 700 εκατ. προϋπολογίζονταν για το 2010 και το 2011.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε