Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Πέθανε ο δικτάτορας Δ. Ιωαννίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί ο Δημήτρης Ιωάννιδης, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με μια από της πιο μαύρες σελίδες

της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, καθώς υπήρξε απ’ τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών και υπεύθυνος για την εισβολή των αρμάτων στο Πολυτεχνείο.

Ο 87χρονος Δ. Ιωαννίδης ένιωσε δυσφορία χθες το πρωί (πιθανότατα από θερμοπληξία) και μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νίκαιας οπου εξέπνευσε σήμερα το πρωί.

Ο Δ. Ιωαννίδης είχε καταδικαστεί σε θάνατο για το πραξικόπημα, η ποινή του όμως, όπως και των υπολοίπων πρωτεργατών, είχε μετατραπεί σε ισόβια, ενώ ο μέχρι τέλους αρνήθηκε να ζητήσει χάρη.

Στη διάρκεια της Χούντας διετέλεσε διοικητής της ΕΣΑ. Τον Νοέμβριο του 1973 και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ηγήθηκε δικού του πραξικοπήματος με το οποίο ανέτρεψε το Γεώργιο Παπαδόπουλο.

Το δικτατορικό καθεστώς του Ιωαννίδη, που αποδείχτηκε σκληρότερο από το προηγούμενο, προχώρησε στο πραξικόπημα στην Κύπρο – με το οποίο ανετράπη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος – και αυτό οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε