Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Πετρέλαιο με το… σταγονόμετρο και 30% ακριβότερο

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Από 15 ως 20 λεπτά πιο ακριβό από πέρυσι
– Απειλούν να μη βάζουν πετρέλαιο οι βενζινοπώλες
– Φόβοι για “καπέλο” στις τιμές λόγω αποχής των πρατηριούχων

Όλα δείχνουν ότι από Παρασκευή αν υπάρχει πετρέλαιο θέρμανσης στην αγορά θα είναι λίγο και ακριβό.

Η απειλή των πρατηριούχων να μη μοιράσουν πετρέλαιο θέρμανσης καθώς δεν τους έχει επιστραφεί ο φόρος ίσως οδηγήσει σε φαινόμενα αισχροκέρδειας και ίσως οι τιμές γίνουν πολύ τσουχτερές ήδη από την αρχή.

Πέρυσι στα μεγάλα αστικά κέντρα στις 15 Οκτωβρίου οι τιμές κινήθηκαν περίπου στα 53 λεπτά το λίτρο. Η αντίστοιχη τιμή στην επαρχία και ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές έφτασε με το… καλημέρα πάνω από τα 60-65 λεπτά το λίτρο.

Οι αντίστοιχες τιμές φέτος όμως αναμένονται κατά πολύ υψηλότερες. Στην καλύτερη περίπτωση η τιμή εκκίνησης στα αστικά κέντρα θα κινηθεί κοντά στα 68 με 69 λεπτά το λίτρο, στα υψηλότερα δηλαδή περσινά επίπεδα, ενώ σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας οι τιμές θα ξεκινήσουν ακόμη και από τα 75 λεπτά.

Ούτως ή άλλως δηλαδή μιλάμε για ένα “καπέλο” περίπου 30% στις τιμές.

Η σημερινή μέρα πέντως είναι αρκετά κρίσιμη καθώς οι βενζινοπώλες θα έχουν συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών και από αυτήν τη συνάντηση θα κριθεί και το μέλλον του αν θα ζεσταθούμε ή όχι τον χειμώνα.

Τι ζητούν οι βενζινοπώλες

Η διαδικασία έχει ως εξής: οι βενζινοπώλες αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρυμένο με τον υψηλό φόρο που ισχύει για το κίνησης, το διαθέτουν στους καταναλωτές με τον χαμηλό συντελεστή, που ισχύει για τη θέρμανση και εισπράττουν τη διαφορά από το υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος “Ήφαιστος”. Το μεγάλο πρόβλημα για τους βενζινοπώλες αυτή τη στιγμή είναι οτι ακόμα δεν έχουν εισπράξει την περσινή διαφορά απο το κράτος και υποστηρίζουν οτι δεν έχουν το ρευστό να προβούν σε νέες παραγγελίες.

Οι βενζινοπώλες, που την Τρίτη θα δώσουν συνέντευξη τύπου, τονίζουν οτι “στην παρούσα συγκυρία με τον τζίρο και τα κέρδη μας σε κάθετη πτώση είναι αδύνατον να συνεχίσουμε να δανείζουμε το κράτος με ποσά που πλέον δεν διαθέτουμε”.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων, επισημαίνει ότι οι βενζινοπώλες συνάδελφοί τους στην πλειοψηφία τους εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μην διαθέσουν πετρέλαιο θέρμανσης το φετινό χειμώνα.

“Είναι φανερό ότι η αιτία της καθυστέρησης στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι το γεγονός πως το κράτος δεν έχει χρήματα”, αναφέρει η ΠΟΠΕΚ. Η ομοσπονδία αναφέρει οτι “δεδομένου ότι από τον Απρίλιο, οπότε έληξε η προηγούμενη χειμερινή περίοδος, μέχρι σήμερα, η κατάσταση χειροτέρευσε και δεν βελτιώθηκε και πολύ φοβούμαστε ότι οι καθυστερήσεις θα είναι πολλαπλάσιες κατά τη νέα περίοδο. Όμως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και για τους βενζινοπώλες, τα έσοδα λόγω πτώσης της κατανάλωσης είναι μειωμένα, οι λειτουργικές δαπάνες αυξάνονται και οι πιέσεις των προμηθευτών εντείνονται. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι βενζινοπώλες δεν είμαστε σε θέση να δανείζουμε άτοκα το Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν”.

Η Ομοσπονδία των πρατηριούχων ζητά να δεσμευτεί το υπουργείο Οικονομικών ότι οι επιστροφές του ειδικού φόρου θα γίνονται χωρίς προϋποθέσεις, σε διάστημα δύο ημερών από την υποβολή των τιμολογίων. Ζητά επίσης συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς ενώ την ερχόμενη Κυριακή, 17 Οκτωβρίου το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει στην Λάρισα για να εκτιμήσει την κατάσταση και να πάρει αποφάσεις.

Κι όλ’ αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο χειμώνας κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία του, με τη θερμοκρασία σε πολλές περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας πέφτει τη νύχτα ακόμα και κάτω απο τους 5 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης από την Παρασκευή
Αποκλειστικό Newsit: “Δεν θα διανείμουμε φέτος πετρέλαιο θέρμανσης”, λένε οι βενζινοπώλες

  

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε