Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πετρέλαιο θέρμασης: Επίδομα θέρμανσης και Taxisnet

Πετρέλαιο θέρμασης: Επίδομα θέρμανσης και Taxisnet

Τις αμέσως επέομενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο Φθινόπωρο 2016 – Χειμώνας 2017. Τι πρέπει να γνωρίζετε για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2016 – 2017. Η αίτηση για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα μπορεί να υποβληθεί από όλους τους δικαιούχους (περίπου 700.000) έως το τέλος Μαΐου του 2017. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης έχει ήδη ξεκινήσει με μέση τιμή από 93 έως 94 λεπτά το λίτρο.

Η αύξηση φέτος οφείλεται, αφενός στην άνοδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ από 23% σε 24%, ενώ περίπου κατά ένα λεπτό υψηλότερες είναι και οι τιμές διυλιστηρίου. Η υποβολή αίτησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο Φθινόπωρο 2016- Χειμώνας 2017, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη στο Taxisnet.

Σε επανεξέταση της υπαγωγής στις κλιματικές ζώνες περιοχών, οι οποίες έχουν και παραλιακές και ορεινές ζώνες, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ώστε να διατίθεται αναλόγως το επίδομα θέρμανσης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης τόνισε ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης υπάγεται το «σπάσιμο» των νομών, που έχουν ταυτόχρονα παραλιακές πόλεις κι ορεινές περιοχές, ώστε να υπαχθούν σε διαφορετικές ζώνες με στόχο την ορθολογική διανομή του επιδόματος θέρμανσης.

Σύντομα θα ανοίξει και η εφαρμογή στο Taxisnet για την υποβολή των αιτήσεων από τους  περίπου 700.000 δικαιούχους. Μπορεί να βρείτε την εφαρμογή του Taxisnet ΕΔΩ.

Τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την παραλαβή του πετρελαίου είναι τα εξής:

Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή www.fuelprices.gr.

Πριν την παραλαβή πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο – Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.

Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων. Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.

Το χρώμα του πετρελαίου , το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του , πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.

Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο καλό είναι να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής.

Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου , το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε