weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

«Πετσοκόβουν» τις συντάξεις και τις παροχές στο ταμείο δημοσιογράφων

«Πετσοκόβουν» τις συντάξεις και τις παροχές στο ταμείο δημοσιογράφων | Newsit.gr

Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Οργανισμού υποστηρίζει ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία με δεδομένο ότι η αναλογιστική μελέτη δίνει στο Ταμείο αναλογιστική βιωσιμότητα 5 έως 15 χρόνια, ενώ η κατάσταση επιβαρύνεται, από το αναγκαστικό κούρεμα των αποθεματικών, τη μείωση των εσόδων και τη γενικότερη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους.

Το πρόγραμμα, αποτελείται από δέσμη 20 μέτρων που περιλαμβάνει, μείωση συντάξεων, από 9% έως και 45%, κατάργηση επιδομάτων και αύξηση εισφορών.

Συγκεκριμένα προβλέπει:

1. Την κλιμακωτή μείωση των επικουρήσεων με φροντίδα και ευαισθησία για τους χαμηλοσυνταξιούχους, με διαφοροποίηση για τους δικαιοδόχους.

Από την 1-4-2012 επιβάλλεται εισφορά 3% για τους συνταξιούχους του ΕΔΟΕΑΠ, που μέχρι σήμερα δεν κατέβαλλαν εισφορές.

Από 1-5-2012 αναπροσαρμόζονται με κλιμακωτό ποσοστό ανά τμήμα της σύνταξης όλες οι επικουρικές συντάξεις που καταβάλλονται στα συνταξιούχα άμεσα μέλη.

Για το τμήμα της σύνταξης έως 500 ευρώ, μείωση 9%, από 500 έως 700 ευρώ, μείωση 11%, από 700 έως 900 ευρώ, 13%, από 900 έως 1.100 ευρώ, 15%, από 1100 έως 1300 ευρώ 17%, και από 1300 ευρώ και άνω, μείωση 19%.

Από 1-5-2012 αναπροσαρμόζονται οι επικουρικές συντάξεις των δικαιοδόχων που χορηγεί ο Οργανισμός, με κλιμακωτό ποσοστό, ανά τμήμα της σύνταξης ως εξής: για το τμήμα έως 500 ευρώ, μείωση 20%, για το ποσό από 500 έως 900 ευρώ, 35%, και από 800 ευρώ και πάνω, μείωση 45%.

2. Περιορισμός όλων των δαπανών Πρόσθετης Περίθαλψης με επαναπροσδιορισμό των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονται για τις Πρόσθετες Παροχές.

Από 1-3-2012 οι τιμές διαμορφώνονται με βάση τις ισχύουσες τιμές Κρατικού Τιμολογίου προσαυξημένες κατά 20% για τα άμεσα μέλη και 10% για τα έμμεσα.

3. Διακοπή των συμβάσεων με τους ιδιωτικούς παρόχους Νοσοκομειακής Περίθαλψης: Υγεία και Όμιλο Ιατρικού Κέντρου.

Η κοστολόγηση για νοσηλεία ασφαλισμένων σε μη συμβεβλημένα ιδιωτικά θεραπευτήρια θα γίνεται με τιμές Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλειών, προσαυξημένες κατά 20% για τα άμεσα μέλη, και κατά 10% για τα έμμεσα μέλη.

4. Μείωση 20% των συνολικών αποδοχών του Ιατρικού Προσωπικού.

5. Μείωση έως 18% των μισθών του Διοικητικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού.

6. Μείωση έως 30% όλων των πάγιων και λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού.

7. Περιορισμός ελεύθερης επιλογής γιατρού και

8. Εργαστηριακές/μικροβιολογικές εξετάσεις και ΦΘΠ μόνο στις εγκαταστάσεις του ΕΔΟΕΑΠ για όσους διαμένουν στο Δήμο Αθηναίων και στους γειτονικούς με τον Οργανισμό Δήμους. Στόχος του Οργανισμού είναι σταδιακά η πρωτοβάθμια περίθαλψη να γίνεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του ΕΔΟΕΑΠ.

9. Περιορισμός όλων των κοινωνικών παροχών στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων του Οργανισμού.

10. Κατάργηση του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού λόγω αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής του ενώ το Κατασκηνωτικό επίδομα συνδέεται με εισοδηματικά επίπεδα.

11. Διαγραφή από το Μητρώο όλων των εργαζομένων συζύγων και άλλων συγγενών που έχουν άλλο Ταμείο.

12. Έξοδο από το Μητρώο των ανύπαντρων αδελφών, θυγατέρων και τέκνων άνω των 24 χρόνων ή 26 εφόσον σπουδάζουν – εκτός αν καταβάλουν μηνιαία εισφορά.

13. Κλείσιμο της μερίδας όσων δεν καταβάλουν την από το νόμο και το Καταστατικό την υποχρεωτική ασφαλιστική εισφορά τους.

14. Κλείσιμο της μερίδας των πριν την 1-1-2009 ανέργων και στήριξη για μια 5ετία των από 1-1-2009 ανέργων (μακροχρόνια άνεργοι) με έλεγχο των εισοδημάτων τους βάσει φορολογικών δηλώσεων.

15. Καμία φορολογική ενημερότητα σε εργοδότη αν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του τόσο για το 3% όσο και για το Αγγελιόσημο.

16. Συστηματικός έλεγχος ακόμη και σε συνεργασία με τις φορολογικές Αρχές για όσους εισφοροδιαφεύγουν.

17. Προσφυγή με αγωγές και μηνύσεις στη Δικαιοσύνη για τους ασυνεπείς εργοδότες και διαφημιστές ή διαφημιζόμενους.

18. Αύξηση των Εσόδων από μη δηλωθέν Αγγελιόσημο και από υπόχρεους που κανείς δεν ενοχλούσε ή δεν έλεγχε για χρόνια και σε συνεργασία με το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Αναβάθμιση του Τμήματος Αγγελιοσήμου σε Τομέα.

19. Αύξηση των Εσόδων με οργανωμένη συγκέντρωσή τους από εισφοροδιαφυγή και εισφοροκαταβολή για ασθένεια και τέκνα άνω των 24 χρόνων ή 26 εφόσον σπουδάζουν.

20. Μείωση του προσωπικού κατά 5 άτομα σε σχέση με το 2009, λόγω συνταξιοδοτήσεων – αποχωρήσεων, με περιορισμό των αντικαταστάσεων παρά την μεγάλη αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων, που την τελευταία δεκαετία σχεδόν διπλασιάστηκαν και μείωση της μισθολογικής δαπάνης.

#TAGS MM