Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πλαφόν για τα μάτια – ‘Ολοι αγοράζουν χρόνο – “Ψήνεται” αλλαγή του προς τα πάνω

Σε ένα ναι μεν αλλά κατέληξαν οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης με τους βενζινοπώλες την ώρα που υποτίθεται οτι έχει ανακοινωθεί ένα πλαφόν το οποίο όμως τελικά είναι απ’ οτι φαίνεται ανεφάρμοστο.

Ερασιτεχνισμό σε όλο του το μεγαλείο δείχνουν οι χειρισμοί της κυβέρνησης όσον αφορά την επιβολή του πλαφόν στα καύσιμα για να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Οι διαδοχικές συναντήσεις που είχαν απο το πρωι οι βενζινοπώλες με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ζητώντας το πλαφόν να επιβληθεί σε όλο το φάσμα της διακίνησης καυσίμων, δεν κατέληξαν πουθενά.

‘Η μάλλον κατέληξαν σε μια σιωπηρή μη εφαρμογή του μέτρου. Κι αυτό γιατί εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί πλαφόν 1,473 όταν οι πρατηριούχοι αγοράζουν πάνω από την τιμή αυτή.

Οι δυο πλευρές αποφάσισαν να συναντηθούν και αύριο και οι καταναλωτές δεν έχουν παρά να περιμένουν χωρίς επι της ουσίας να ξέρουν αν ισχύει ή δεν ισχύει το πλαφόν. Κι αυτό, γιατί όπως δήλωσε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μπορεί και να επανεξετάσουν το πλαφόν. Μπορεί και να το αποσύρουν. Μπορεί και να ανεβάσουν την τιμή του.

Το ζήτημα είναι με ποιά στοιχεία οι “ειδικοί” του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσαν χθες μια τιμή η οποία δεν ανταποκρινόταν στα δεδομένα της αγοράς!

Σήμερα για παράδειγμα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πρατηριούχος από την Καλλιθέα που όπως υποστηρίζουν συνάδελφοί του πωλούσε την αμόλυβδη 1,570 αφού την είχε αγοράσει 1,545.

Επιπλέον στην επιβολή επί τόπου διοικητικού προστίμου, ύψους 2 χιλ. ευρώ, προχώρησαν οι υπάλληλοι της Νομαρχίας Πειραιά, καθώς σε δύο πρατήρια διαπιστώθηκε υπέρβαση της ανώτατης καθορισμένης τιμής πώλησης, κατά τους ελέγχους που διενεργούνται για την τήρηση της ανώτατης τιμής πώλησης στα πετρελαιοειδή προϊόντα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δύο περιπτώσεις παραπέμπονται, σύμφωνα με το νόμο, και στη Νομαρχιακή Επιτροπή Εμπορίου για την επιβολή επιπρόσθετου προστίμου, ύψους 3 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο ένα από τα δύο πρατήρια υγρών καυσίμων χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας, καθώς ο υπεύθυνος δεν συνεργαζόταν με τους ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά, προκειμένου να συμπληρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία για την επιβολή του προστίμου.

Επάρκεια καυσίμων

Μετά τις πρώτες ώρες πανικού τα πρατήρια ανεφοδιάζονται κανονικά. Υπάρχει επάρκεια και η αγορά δεν κινδυνεύει να στερέψει από καύσιμα. Το 85% περίπου των πρατηρίων είναι ανοιχτά και το 15% έχουν κλείσει.

Το πλαφόν που ισχύει; σήμερα

Η τιμή πλαφόν για τη βενζίνη των 95 οκτανίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι 1,473 ευρώ το λίτρο, ενώ για τη βενζίνη των 100 οκτανίων είναι 1,701 ευρώ το λίτρο.

Το πλαφόν διαμορφώθηκε με βάση τη μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης στην Αττική, προσαυξημένη κατά ορισμένα λεπτά για τα έξοδα μεταφοράς για τα νησιά και τους απομακρυσμένους νομούς.

Αναλυτικά, η ανώτατη τιμή πώλησης (πλαφόν) για Αμόλυβδη, Super Αμόλυβδη, Super και Πετρέλαιο Κίνησης, σύμφωνα με την απόφαση, έχει καθοριστεί ως εξής:

1) Ζώνη Αττικής (πλην Αργοσαρωνικού) και Θεσσαλονίκης

Ζώνη                                         95     – 100  –   LRP  –  diesel

ΑΤΤΙΚΗ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1,473 – 1,701 – 1,561 – 1,282
Α’ Ζώνη                                  1,496 – 1,706 – 1,566 – 1,290
Β’ Ζώνη                                  1,545 – 1,745 – 1,605 – 1,326
Γ’ Ζώνη                                  1,561 – 1,764 – 1,624 – 1,322

2) Α΄ Ζώνη που περιλαμβάνει τους Νομούς και περιοχές

Ν. Βοιωτίας Ν. Αρκαδίας Ν. Λάρισας Ν. Πέλλας
Ν. Φθιώτιδας Ν. Λακωνίας Ν. Καρδίτσας Ν. Ημαθίας
Ν. Φωκίδας Ν. Μεσσηνίας Ν. Τρικάλων Ν. Χαλκιδικής
Ν. Αιτ/νίας Ν. Ηλείας Ν. Πιερίας Ν. Κιλκίς
Ν. Ευρυτανίας Ν. Αχαΐας Ν. Γρεβενών Ν. Σερρών
Ν. Ευβοίας Ν. Άρτας Ν. Κοζάνης Ν. Καβάλας
Ν. Κορίνθου Ν. Πρεβέζης Ν. Καστοριάς Ν. Δράμας
Ν. Αργολίδος Ν. Μαγνησίας Ν. Φλώρινας Αργοσαρωνικός

3) Γ΄ ΖΩΝΗ που περιλαμβάνει τους νομούς:

Ν. Θεσπρωτίας Ν. Ηρακλείου Ν. Ροδόπης Ν. Λευκάδας
Ν. Ιωαννίνων Ν. Λασιθίου Ν. Έβρου Ν. Κεφαλονιάς
Ν. Χανίων Ν. Ξάνθης Ν. Κέρκυρας Ν. Ζακύνθου
Ν. Ρεθύμνης

4) Γ΄ ΖΩΝΗ που περιλαμβάνει τις κατωτέρω περιοχές με Φ.Π.Α. 16%

Ν. Δωδεκανήσου Ν. Λέσβου Ν. Χίου Ν. Σάμου
Ν. Κυκλάδων Βόρειες Σποράδες Λήμνος Θάσος
Σαμοθράκη Σκύρος

Σύμφωνα με την απόφαση, η χρονική περίοδος επιβολής του μέτρου καθορίζεται από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής απόφασης των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών και για επτά ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρατήρια με τιμές κάτω από το πλαφόν στην αμόλυβδη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε