weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Πλιάτσικο και εικόνες καταστροφής στη Νομική

Πλιάτσικο και εικόνες καταστροφής στη Νομική

Σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, έχουν κλαπεί οι 10 από τους 16 προτζέκτορες, έχουν καταστραφεί όλες οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις και έχουν κλαπεί όλα τα μικρόφωνα. Όλοι οι πυροσβεστήρες έχουν αφαιρεθεί και προφανώς είχαν χρησιμοποιηθεί ως «όπλα». Μέσα στις αίθουσες μυρίζει έντονα βενζίνη, γεγονός που κάνει τους καθηγητές να υποπτεύονται ότι ενδεχομένως εκεί παρασκευάστηκαν μολότοφ. Σε άλλες αίθουσες βρήκαν υπολείμματα εστιών φωτιάς. Επίσης, όλα τα μάρμαρα που υπήρχαν μέσα ήταν σπασμένα και τοποθετημένα σε κουβάδες που στη συνέχεια τους άφησαν εκεί, ενώ στους τοίχους είναι γραμμένα υβριστικά συνθήματα.

Οι ενδιάμεσες πόρτες ασφαλείας που τοποθετήθηκαν ανάμεσα στις αίθουσες φαίνεται πώς «έσωσαν» τους υπόλοιπους χώρους της Σχολής.

Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών επικρίνουν ορισμένα ΜΜΕ, για «μεροληπτική συμπεριφορά απέναντι τους» αφού μετέδωσαν ότι «αδράνησαν οι πρυτανικές αρχές».

Σε σημερινή ανακοίνωσή του ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης κάνει λόγο για «ψεύδη» και τονίζει: «Εξ αρχής το Πρυτανικό Συμβούλιο σε στενή συνεργασία με τον Κοσμήτορα της ΝΟΠΕ (σχολή Νομικής, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών) έλαβε όλα εκείνα τα μέτρα που όφειλε να λάβει το Ίδρυμά μας για την ασφάλεια των κτιρίων του. Προς τούτο απευθύνθηκε εγγράφως στις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας για τις δικές των ενέργειες χωρίς καμία ανταπόκριση εκ μέρους τους ούτε καν επικοινωνία. Ως εκ τούτου η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο κτίριο της ΝΟΠΕ οφείλεται στην αβελτηρία των Πολιτείας – και μόνον σ’ αυτήν».

«Λυπούμαι, διότι μία ακόμη φορά η Πολιτεία άφησε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην τύχη του», τονίζει ο πρύτανης στις επιστολές που έστειλε σε όλους τους αρμοδίους, ενημερώνοντας για την κατάσταση που επικρατούσε στη Νομική.

Μια επιστολή, με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου, εστάλη στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Χρ. Παπουτσή και κοινοποιήθηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελ. Ράικου, τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Νικ. Παπαγιαννόπουλο και την υπουργό Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου, με την οποία διαβιβάστηκε έγγραφο του κοσμήτορα Μιχ. Τσινισιζέλη για την κατάσταση που επικρατούσε στη Σχολή, και στην οποία έκαναν έκκληση για τη διασφάλιση των κτιρίων του Ιδρύματος που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και ειδικά το Ιστορικό Κτίριο του Πανεπιστημίου, που είναι αφρούρητο με αποτέλεσμα «ο προαύλιος χώρος των Προπυλαίων να έχει καταλειφθεί από χρήστες ναρκωτικών και άλλα άτομα, πράγμα που συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια του, εν όψει της υφιστάμενης καταστάσεως».

Επίσης, σε άλλο έγγραφο του ο πρύτανης ενημέρωνε και πάλι τις αρχές ότι δεν έχει πρόσβαση στο κτίριο της Νομικής Σχολής, ενώ από τις 9 Φεβρουαρίου ο πρύτανης παρακαλούσε τις αρχές να προβούν «σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διαφύλαξη των κτιρίων του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντιεξουσιαστές κατέλαβαν τη Νομική Αθηνών

#TAGS MM