Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια-“Σώθηκαν” οι επικουρικές

ΦΩΤΟ EUROKINNISI
ΦΩΤΟ EUROKINNISI

“Κλείδωσαν” οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό στη συνάντηση του Α.Λοβέρδου με τα μέλη της τρόικας.

Το δρόμο προς τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό, καθώς αναμένεται να κατατεθεί στις 23 Ιουνίου ώστε η διαδικασία ψήφισής του να ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουλίου. 

Οι κυριότερες αλλαγές είναι:

* Αυξήσεις στα όρια ηλικίας που θα αφορούν όλους όσους δεν θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Έτσι η 40ετία θα αντικαταστήσει την 35ετία και την 37ετία.

* Μέχρι στον Δεκέμβριο του 2015 συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών γιά όλους.

* “Σώζονται” οι επικουρικές, οι οπίες όμως θα επανακαθοριστούν εντός του 2011, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες των ταμείων (υπολογίζεται ότι από το 20% της κύριας σύνταξης θα φτάσουν περίπου στο 13%)

* Ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού το 2015, ύστερα από 40 χρόνια ασφάλισης στο 70 με 80% με το άθροισμα της αναλογικής + της βασικής σύνταξης.

* Θα συνυπολογίζονται στην 40ετία πλασματικά έτη ασφάλισης όπως στρατός, χρόνος ανατροφής παιδιών, διαδοχική ασφάλιση. Η εξαγορά πιθανότατα δεν θα υπερβαίνει τα 5 έτη.

* Η “ποινή” γιά κάθε έτος πρόωρης εξόδου μεταξύ του 60ου και του 65ου έτους, θα είναι 6% εκτός αν έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης.

Σε εκκρεμότητα όμως παραμείνει αν τα όρια ηλικίας των γυναικών, ασφαλισμένων πριν το 1992 στο δημόσιο θα ανέλθουν στα 65 και αν η κατάργηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών θα συμπεριλαμβάνει και τους παλιούς εργαζόμενους.

Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για μητέρες ανήλικών που εργάζονται στο δημόσιο.

Από 1 Ιανουαρίου 2011 και σταδιακά έως το 2013 το όριο συνταξιοδότησης θα αυξηθεί από τα 50 χρόνια στα 55 χρόνια. Που σημαίνει ότι πολλές εργαζόμενες θα επιβαρυνθούν με 5-10 χρόνια δουλειάς. Όσες όμως θεμελιώσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης μέσα στο 2010 θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη όποτε θέλουν με τις σημερινές προϋποθέσεις.

Διαβάστε επίσης:
Λοβέρδος: «Στο 63-64% οι αναπληρώσεις»
Πριμ στις επιχειρήσεις για να μην κάνουν απολύσεις

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε