Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ποδαρικό με…αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

“Χρόνια πολλά” με αυξήσεις φόρων 10% σε τσιγάρα και ποτά λέει η κυβέρνηση για το 2010.

 

Ακόμα, φέρνει την κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και φοροαπαλλαγών, πόθεν έσχες για όλους, νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και παρακράτησης φόρου από τον προσεχή Μάρτιο, αλλά και δραστικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων.
 
Η κυβέρνηση στις επόμενες συνεδριάσεις των επιτροπών διαλόγου για το φορολογικό εντός του Ιανουαρίου θα ανοίξει σταδιακά τα χαρτιά της. Τον Φεβρουάριο οι προτάσεις θα γίνουν νομοσχέδιο και θα πάει στη Βουλή.
 
Η κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης θεωρούνται «κλειδωμένες» αποφάσεις, όπως και η διασύνδεση του αφορολόγητου ορίου με αποδείξεις. Οι φορολογούμενοι, για να μη πιαστούν στον ύπνο καλούνται από τις αρχές του έτους να μαζεύουν κάθε απόδειξη, ώστε να υποβάλλουν στην Εφορία συγκεκριμένα στοιχεία της (ΑΦΜ πωλητή, ποσό δαπάνης, ημερομηνία) και να κερδίσουν έτσι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, το οποίο εξετάζεται να είναι υψηλότερο για όσους μαζεύουν αποδείξεις πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.
 
 
Στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό υπό συζήτηση βρίσκεται η πρόταση καθιέρωσης ΦΠΑ για όλα τα επαγγέλματα ακόμη και σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους. Ακόμη μελετάται η νέα φορολογική κλίμακα, όπου για τις τελικές αποφάσεις θα βαρύνει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ενώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προετοιμάζονται για την καθιέρωση πόθεν έσχες και την υποβολή των δηλώσεων αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από το 2011.
 
Πέραν των αλλαγών που έχει, λίγο ως πολύ, προδιαγράψει ήδη η κυβέρνηση, στο συρτάρι του οικονομικού επιτελείου υπάρχει και σχέδιο έκτακτης ανάγκης με αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων σε βενζίνη και πετρέλαιο. 

Το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τον Μάρτιο, στον βαθμό που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους μηνιαίους στόχους υλοποίησης του προϋπολογισμού που θα θέτουν σε κίνδυνο τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε