weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ποια είναι η ιστορία του ομίλου ΤΙΤΑΝ

Ποια είναι η ιστορία του ομίλου ΤΙΤΑΝ | Newsit.gr

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει γράψει τη δική του ιστορία στην Ελλάδα αφού δραστηριοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία 110 χρόνια. Ο Όμιλος αναπτύσσει σήμερα καθετοποιημένη δραστηριότητα, παραγωγική και εμπορική, σε 13 χώρες καλύπτοντας τους εξής κλάδους:

– Παραγωγή τσιμέντου (φαιού και λευκού), σκυροδέματος και αδρανών υλικών
– Διακίνηση – διανομή τσιμέντου
– Επεξεργασία και βιομηχανική αξιοποίηση ιπτάμενης τέφρας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής
 – Κονιάματα
– Τσιμεντόλιθους

Η ιστορία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ

Η εταιρέια ιδρύεταιο το 1902  με την ανέγερση του πρώτου «τσιμεντοποιείου» στην πόλη της Ελευσίνας. Το 1911 μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία «Α.Ε Τσιμέντων Ο ΤΙΤΑΝ» και το 1912 εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Το 1933 οι πρώτες εξαγωγές τσιμέντου είναι γεγονός. Το 1937 γίνεται γενική ανακαίνιση του εργοστασίου Ελευσίνας με την κατάργηση των κατακόρυφων κλιβάνων και εγκατάσταση περιστροφικών κλιβάνων.

Μετακύ των ετών 1951-1957 η παραγωγή του εργοστασίου Ελευσίνας αυξάνεται κατακόρυφα, με συνεχή διεύρυνση των εξαγωγών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πλέον το 52% των πωλήσεων του ΤΙΤΑΝΑ και το 50% περίπου των συνολικών ελληνικών εξαγωγών τσιμέντου. Έτσι αρχίζει να παράγεται και να διατίθεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και λευκό τσιμέντο.

Το 1962 ξεκινάει να λειτουργεί δεύτερο εργοστασίο του ΤΙΤΑΝΑ στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης ενώ λίγα χρόνια μετά, το 1968 ξεκινάει η λειτουργία και τρίτου εργοστασίου του ΤΙΤΑΝΑ στο Δρέπανο Αχαΐας και σύντομα το 1976 λειτουργεί τέταρτο εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας.

Το 1978 Ιδρύεται η ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Α.Ε., με αντικείμενο την παραγωγή, μεταφορά και εμπορία ετοίμου σκυροδέματος.

Το 1979 ξεκινάει η λειτουργεία του πρώτου σταθμού αποθήκευσης τσιμέντου στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας (πλωτός σταθμός) και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (πλωτός σταθμός) ενώ η θυγατρική ΝΑΥΤΙΤΑΝ Α.Ε. αναλαμβάνει τη διαχείριση και συντονισμό των θαλάσσιων μεταφορών τσιμέντου.

Το 1980 ο ΤΙΤΑΝΑΣ βρίσκεται στη 2η θέση του πίνακα των μεγαλύτερων εξαγωγικών βιομηχανιών της Ελλάδας.

Το 1985 πραγματοπιείούνται για πρώτη φορά εξαγωγές στις ΗΠΑ και το 1988 ιδρύεται σταθμός διανομής τσιμέντου στις ΗΠΑ (Port Newark, New Jersey).

Την περίοδο 1989-1994 ιδρύονται σταθμοί διανομής στη Δυτική Ευρώπη: Βενετία – Ιταλία, Μασσαλία – Γαλλία, Hull – Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 1992 αποκτάται ο έλέγχος τσιμεντοβιομηχανίας στις ΗΠΑ (Roanoke) ενώ το
1998 ο όμλιοςεξαγοράζει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρίας Plevenski Cement στη Βουλγαρία και της εταιρίας Cementarnica Usje στη F.Y.R. of Macedonia και το 1999 την πλειοψηφία των μετοχών της αιγυπτιακής εταιρίας Beni Suef Cement (Κοινοπραξία TITAN – LAFARGE) και λειτουργία νέου σταθμού στη Σάφαγκα της Αιγύπτου.

Το 2000 προχωρά στην εξαγορά της TARMAC AMERICA Inc με απόκτηση του 100% των εργοστασίων Roanoke (Virginia) και Pennsuco (Florida), λατομείων, μονάδων παραγωγής σκυροδέματος, σταθμών διανομής τσιμέντου κ.ά., στις ΗΠΑ.

Το 2002 ο ΤΙΤΑΝΑΣ γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη λειτουργεία του, με σειρά εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα με έμφαση στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη επίσης το 2002 σημαδέυτεαι από:

– Την υπογραφή από τον ΤΙΤΑΝΑ (πρώτη Ελληνική Εταιρία) του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact) του ΟΗΕ.
– Την ένταξη της αμερικανικής εταιρίας Separation Technologies (επεξεργασίας ιπτάμενης τέφρας) στον Όμιλο.
– Την απόκτηση του ελέγχου της τσιμεντοβιομηχανίας Kosjeric στη Σερβία.
– Την απόκτηση του ελέγχου της αιγυπτιακής εταιρίας ALEXANDRIA PORTLAND CEMENT (σε κοινοπραξία με τη LAFARGE).

Το 2003 ξεκινάει η λειτουργεία  νέας, υπερσύγχρονης γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο Ν. Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης και ο όμιλος εντάσσεται ως πλήρες μέλος του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (WBCSD).

Το 2004 με τη συμβολή του ΤΙΤΑΝΑ ως αποκλειστικού προμηθευτή ειδικού τσιμέντου, που παράγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδακατασκευάζεται η γέφυρα Ρίου-Αντίρριου.

Επίσης προχωράει σε παραχώρηση των μετοχών της PLEVENSKI A.D. και εξαγορά των μετοχών της εταιρίας ZLATΝA PANEGA Α.D. στη Βουλγαρία.

Το ίδιο έτος σημειώνεται έναρξη λειτουργίας νέου σταθμού διανομής τσιμέντου στην Tampa (Florida), στις ΗΠΑ.

Το 2005εγκαινιάζεται νέα παραγωγική μονάδα τσιμέντου του εργοστασίου Pennsuco (Florida), στις ΗΠΑ.

Το 2006 γίνεται εξαγορά από την ΤΙΤΑΝ AMERICA τριών ανεξάρτητων εταιριών παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος στις ΗΠΑ. Επίσης εγκαινιάζεται νέος σύγχρονος σταθμός διανομής τσιμέντου στο Port Newark, New Jersey στις ΗΠΑ. Κατασκευάζεται σταθμός διανομής τσιμέντου στον Αυλώνα (Vlore) της Αλβανίας.

Το 2007 ξεκινάει η κατασκευή στην περιοχή Kruje της Αλβανίας, νέου εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου και γίνεται εξαγορά από την ΤΙΤΑΝ AMERICA δύο ακόμα εταιριών έτοιμου σκυροδέματος και λατομείου ασβεστόλιθου στις ΗΠΑ.
Επίσης ο απολογισμός ΕΚΕ και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2007 αξιολογήθηκε με Α+. To A+ αποτελεί το ανώτατο επίπεδο διασφάλισης που προβλέπει η Διεθνής Πρωτοβουλία για την Έκδοση Απολογισμών (GRI, G3, 2006) μετά από αξιολόγηση και επαλήθευση στοιχειών από την ανεξάρτητη εταιρία DNV.

Το 2008 γίνεται εξαγορά της τουρκικής εταιρίας Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret A.S. με απόκτηση του 50% του εργοστασίου στο Tokat και μονάδας άλεσης στο Tekirdag. Επίσης ο όμιλος αποκτά το 100% της κοινοπρακτικής επιχείρησης με την επωνυμία «Lafarge-Titan Egyptian Investments» (εργοστάσια Beni Suef, Alexandria Portland Cement), στην Αίγυπτο. Το ίδιο έτος εγκαινιάζεται η λειτουργία νέας, υπερσύγχρονης γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο Zlatna Panega στη Βουλγαρία.

Το 2009 ο ΤΙΤΑΝ απέσπασε πέντε από τα «Βραβεία Επενδυτικών Σχέσεων 2008» της Capital Link:
– Grand Investor Relations Award
– Βραβείο Καλύτερης Εταιρικής Διακυβέρνησης
– Βραβείο Καλύτερων Επενδυτικών Σχέσεων με
Θεσμικούς Επενδυτές
– Βραβείου Καλύτερου Investor Relations Officer για τους
Θεσμικούς Επενδυτές (Τάκης Κανελλόπουλος)
– Βραβείο Καλύτερου Ετήσιου Απολογισμού

2. Στο εργοστάσιο Roanoke, της θυγατρικής μας ΤΙΤΑΝ America, απονεμήθηκαν το 2009 δύο σημαντικά περιβαλλοντικά βραβεία:
– «Συνολικής Περιβαλλοντικής Αριστείας» για το 2009 από την
Αμερικάνική Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών και το περιοδικό
“Cement Americas”.
– “Environmental Excellence Award for Land Conservation” του
Κυβερνήτη της Πολιτείας Βιρτζίνια.

Η Α.Ε Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ κατέκτησε την 1η θέση στη λίστα των “Top Companies for Leaders” στην Ευρώπη και την 8η θέση στην παγκόσμια κατάταξη για το 2009, λαμβάνοντας μια διεθνή τιμητική διάκριση στον τομέα της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και των ηγετικών δεξιοτήτων των στελεχών.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, εγκαινιάστηκε το νέο εργοστάσιο ΑΝΤΕΑ που βρίσκεται στην περιοχή Boka e Kuqe της Αλβανίας. Ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά συγκροτήματα της χώρας και από τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά εργοστάσια τσιμέντου στον κόσμο. Η σημαντική αυτή επένδυση ανήλθε σε 200 εκατ. ευρώ και η συνολική δυνατότητα παραγωγής του εργοστασίου είναι 1,5 εκατ. τόνοι ετησίως.

Ο ΤΙΤΑΝ πραγματοποίησε την 1η Μαρτίου 2010 το 2ο Φόρουμ Ενδιαφερομένων Πολιτών με δύο συναντήσεις στα εργοστάσια Ελευσίνας και Καμαρίου. Το Φόρουμ αποσκοπεί να δώσει την ευκαιρία για συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και κατ’ αρχήν αποφάσεων, σε θέματα που μπορούν να αποτελέσουν τομείς συνεργασίας, κοινής δράσης και ανάληψη πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου και έμπρακτη προώθηση των αρχών της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Επίσης εξαγοράζει εργοστασίο παραγωγής τσιμέντου στο Κόσσοβο.

Τέλος η Α. Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ βρίσκεται στις 1.000 πιο Υπεύθυνες Κοινωνικά Εταιρίες του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο πλήγμα! Ετοιμάζεται να φύγει από την Ελλάδα η ΤΙΤΑΝ

Μετά από Aldi και Fnac φεύγει και ο “Τιτάνας”;

Κλείνουν τα Costa Coffee

Κλείνει 16 υποκαταστήματα στην Ελλάδα η Citibank

H PUMA εγκαταλείπει την Ελλάδα

#TAGS MM