Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ποιες ΔΕΚΟ κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω κακοδιαχείρησης και… τρόικας!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση να κλείσει τις μεγάλες αυτές πληγές αιμορραγία. Ποιες ΔΕΚΟ κινδυνεύουν με λουκέτο!

ΟΣΕ, νοσοκομεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες μεγάλες ζημιογόνες ΔΕΚΟ, όπως οι συγκοινωνίες, βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο της τρόικας που καταφθάνει τη Δευτέρα αποφασισμένη να επιβάλει στην κυβέρνηση να κλείσει τις μεγάλες αυτές πληγές αιμορραγίας του προϋπολογισμού.
 
Τα στελέχη της τρόικας, με επικεφαλής τους γνωστούς μας πλέον κ.κ. Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, Σ. Ντερόουζ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αρχίζουν τη Δευτέρα τις επισκέψεις τους στην Αθήνα, με πρώτο σταθμό το υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Έχουν όμως ήδη διαμηνύσει ότι αυτή τη φορά δεν θα περιοριστούν στα «μπράβο» για την εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά θα εστιάσουν την προσοχή τους σε ΟΣΕ και νοσοκομεία, σε πρώτη φάση, καθώς και σε ΟΤΑ και άλλες ζημιογόνες ΔΕΚΟ, καθώς έχουν διαπιστώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σ΄ αυτούς τους οργανισμούς δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.

Αντίθετα, συνεχίζουν να είναι ελλειμματικοί και κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα την εκτέλεση του προϋπολογισμού. «Τα χρέη του ΟΣΕ είναι 11 δισ. ευρώ και θα προστεθούν στο δημόσιο χρέος του 2011 που είναι ήδη υψηλό. Την ίδια ώρα καλούμε τους εργαζομένους να κόβουν μισθούς και συντάξεις. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», τονίζει με έμφαση στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 
Ενδεικτικό των προθέσεων της τρόικας είναι και το γεγονός ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να δημοσιεύει κάθε μήνα τα οικονομικά αποτελέσματα όλων των οργανισμών της λεγόμενης γενικής κυβέρνησης, δηλαδή ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ΝΠΔΔ, που αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτα, ώστε να παρακολουθείται η εικόνα τους και να μη βρίσκεται προ εκπλήξεων το υπουργείο Οικονομικών κάθε τόσο. «Η τήρηση διπλογραφικών στοιχείων, ένα νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων, η εξυγίανσή τους γενικά είναι απαραίτητη για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της συσσώρευσης υποχρεώσεων», σημειώνει το ίδιο στέλεχος του ΔΝΤ.
 
Μία άλλη υποχρέωση που έχει αναληφθεί είναι η δημοσιοποίηση των 10 ΔΕΚΟ με τις μεγαλύτερες ζημιές ώς τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για ένα είδος «διαπόμπευσης» που σκοπό έχει αφενός να επισπεύσει την εξυγίανση των εν λόγω ΔΕΚΟ και αφετέρου να κερδίσει τη συμπάθεια της κοινής γνώμης, η οποία- εκτιμά η τρόικα- θα ενοχληθεί από τη σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων που θα διαπιστώσει. Μάλιστα μεταξύ των υποχρεώσεων είναι και η δημοσίευση του αριθμού των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και των αμοιβών τους.
 
Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την ενδιάμεση έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη δημοσιότητα: «Η κυβέρνηση μπορεί να στείλει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές με το να είναι ασυμβίβαστη στην απόφασή της να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις ή να κλείσει τις αναρίθμητες κρατικές επιχειρήσεις που έχει αποδειχθεί ότι κοστίζουν μεγάλα ποσά στον φορολογούμενο, αντί να αποδίδουν ικανοποιητικά μερίσματα, και οι οποίες μπορεί να αποτελούν και εμπόδια στην αποτελεσματική δομή των αγορών όσο παραμένουν σε κρατικά χέρια».
 
Οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ- βόμβες στον προϋπολογισμό

Από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

 
Δεν είναι μόνον ο ΟΣΕ. Οι ΔΕΚΟ μεταφορών και οι αμυντικές βιομηχανίες είναι και αυτές εν δυνάμει βόμβες στον προϋπολογισμό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία τους που αναρτώνται υποχρεωτικά πλέον στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών.
 
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει χαρακτηριστικά ότι ο ΟΣΕ αύξησε κατά 100 εκατ. τις ζημιές του σε έναν χρόνο και κατά 1 δισ. τις δανειακές του υποχρεώσεις και ότι ο τζίρος του είναι μικρότερος από τις αμοιβές του προσωπικού του.
 
Προκύπτει επίσης ότι ο ΟΑΣΑ δανείστηκε 350 εκατ. ευρώ το 2009 και άλλα 560 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ οι ζημιές του ξεπέρασαν πλέον το μισό δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να μην περιοριστεί στη δημοσίευση των στοιχείων του στενού δημόσιου τομέα, που αφορά κυρίως τους ανωτέρω «συνήθεις υπόπτους», αλλά να επεκταθεί και σε κάθε άλλη επιχείρηση που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στηρίζεται από το Δημόσιο ή ανήκει στο Δημόσιο, όπως π.χ. η ΕΡΤ, αλλά και η ΔΕΗ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε