Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ποιοί και γιατί “παίζουν” με την οικονομία

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Μία δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν…

αρκετή: η Ελλάδα θα αναζητήσει δάνειο από τις ΗΠΑ και την Κίνα και μάλιστα σε δολάρια ή γιέν. Η σκοπιμότητα του υπουργού Οικονομικών, προφανής: υπερκαλύψαμε μεν τις άμεσες δανειακές ανάγκες με τα 8 δισ., αλλά το επιτόκιο του 6,2% ήταν “άδικο”. Άρα θα αναζητήσουμε αλλού κεφάλαια με χαμηλότερο επιτόκιο, δίνοντας ένα μήνυμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, που θα αναγκάζονταν να ρίξουν το επιτόκιο.

Η πρόθεση του Γ.Παπακωνσταντίνου δεν ήταν κρυφή. Ούτε άλλωστε και οι επαφές της κυβέρνησης με διεθνείς οίκους -όπως η Goldman Sachs– ή το Πεκίνο. Απλώς υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες “καθησυχαστικές” δηλώσεις Τρισέ για την ελληνική οικονομία, έγιναν από την Σαγκάη.

 

Τότε γιατί εκτοξεύτηκαν τα spreads και “βούλιαξε” το Χρηματιστήριο; Πρώτον γιατί η δήλωση Παπακωνσταντίνου στο Dow Jones Newswire ΔΕΝ ανέφερε ποσό δανείου, αλλά οι συντάκτες “φρόντισαν” να το προσδιορίσουν στα 7-10 δισ. Δεύτερον γιατί οι Financial Times παίρνοντας τη σκυτάλη, “φρέσκαραν” μια “είδηση” που είχε διαψευσθεί πριν από μήνες: ότι δηλαδή το δάνειο από την Κίνα θα είναι πολύ μεγαλύτερο (μέχρι και 20 δισ.!) με αντάλλαγμα όμως την Εθνική Τράπεζα.

 

Η συνέχεια ήταν καταιγιστική. Χτύπημα πρώτο: ο πολύς κ.Ρουμπινί -τουρκικής καταγωγής- εκεί που έλεγε ότι το πρόβλημα της ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ισπανία, “ανακάλυψε” σε λίγες ώρες ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε. “Δεν βλέπετε, αναγκάζεται να καταφύγει στην Κίνα” είπε ο “γκουρού”. Χτύπημα δεύτερο: η κυβέρνηση διέψευσε το σενάριο περί Goldman Sachs και Εθνικής, γιατί η μετοχή της είχε πάρει την κατηφόρα. Αμέσως κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από την Κίνα. Τα δύο “χτυπήματα” ήταν βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων. Όμως υπήρχε και τρίτο χτύπημα: οι Ευρωπαίοι -που μέχρι σήμερα δεν έχαναν ευκαιρία να “τα ψάλλουν” στην Ελλάδα- αλλά και οι κερδοσκόποιο, αντιλήφθηκαν ότι 5-10 δισ. κατά το Dow Jones ή 20 δισ. κατά τους FT θα έφευγαν από το ευρώ και θα πήγαιναν στο δολάριο ή το γιέν. Κι αν αυτό θα γινόταν από την Ελλάδα, ποιός θα εμπόδιζε την Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιταλία να κάνουν το ίδιο. Άρα το ευρώ θα αποδυναμωνόταν. Η απάντησή τους; Εκτοξεύουμε τα spreads Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας, με δεδομένη και τη δήλωση του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ότι τον Φεβρουάριο η χώρα μας θα δανειστεί κι άλλο και μάλιστα πριν την επίσκεψη Παπακωνσταντίνου σε Ασία και ΗΠΑ. Που σημαίνει στη γλώσσα τους “καθίστε ήσυχοι”.

 

Και τώρα τι;

Και το σενάριο δανεισμού από την Κίνα παραμένει ισχυρό -φυσικά έναντι ανταλλαγμάτων, άγνωστων προς το παρόν- και οι κερδοσκόποι θα συνεχίσουν το “παιχνίδι” τους και οι “αναταράξεις” θα συνεχιστούν μέχρι να “χωνευτούν” τα “μηνύματα” ένθεν και ένθεν…

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αφήνουν την Εθνική,παίρνουν τον ΟΣΕ οι Κινέζοι

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε