Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ποιός είναι ο εχθρός των στελεχών στις επιχειρήσεις

 Εργαζόταν ως υψηλόβαθμο ή μεσαίο στέλεχος σε μεγάλη ελληνική ή πολυεθνική εταιρεία, είναι άνδρας, χωρίς δουλειά, τους τελευταίους έξι μήνες και έχει ηλικία από 38-41 ετών.

Πρόκειται για το προφίλ του σύγχρονου ανέργου, που προκύπτει από το δεύτερο μέρος της έρευνας της Εταιρείας Επιλογής Στελεχών People for Business, με θέμα «Αναζήτηση εργασίας, εν μέσω ύφεσης – Τι λάθος κάνουν τα στελέχη και παραμένουν εκτός αγοράς», που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 15 Δεκεμβρίου 2011 έως 25 Ιανουαρίου 2012, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 υψηλόβαθμων στελεχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα νέα δεδομένα στη χώρα μας έχουν φέρει τα πάνω κάτω στην ελληνική αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα ακόμα και υψηλόβαθμα και μεσαία στελέχη να έχουν βρεθεί στο δρόμο. Όπως τονίζεται, η πρακτική αδυναμία των στελεχών να αντιληφθούν ότι η αγορά αλλάζει, τους δυσκολεύει να επανενταχθούν στον επαγγελματικό στίβο, καθώς, σε αρκετές περιπτώσεις, εμμένουν στον παραδοσιακό τρόπο αναζήτησης εργασίας.

Παράλληλα, η έλλειψη νέων θέσεων εργασίας και τα υψηλά προσόντα αποτελούν, σύμφωνα με τα στελέχη, εμπόδια στην αναζήτηση εργασίας, συμπληρώνοντας ότι, σε αυτή την προσπάθειά τους, δεν βρίσκουν επαρκή υποστήριξη τόσο από τα ιδιωτικά γραφεία συμβούλων όσο και από τους δημόσιους φορείς.

Βασικά συμπεράσματα της έρευνας

Από την έρευνα προκύπτει ότι τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας είναι άνδρες-στελέχη, μεταξύ 38-41 ετών, που διατηρούσαν υψηλόβαθμες και μεσαίες θέσεις. Το 65% των στελεχών του δείγματος είναι στην ανεργία, το τελευταίο 6μηνο, ενώ μόνο το 35% εργάζεται στην παρούσα φάση.

Από καμία έως 2 συνεντεύξεις κατάφερε να κλείσει το 72% των ανέργων, ενώ μόνο το 9% των ανέργων κατάφερε να συμμετάσχει σε περισσότερες από 6 συνεντεύξεις.

Το 54%, που έχει απολυθεί, πιστεύει ότι δεν βρίσκει δουλειά, γιατί δεν υπάρχουν αρκετές νέες θέσεις στην αγορά, που να ταιριάζουν με τα προσόντα και την εμπειρία του.

Σχεδόν τα μισά στελέχη (42%), χρησιμοποιούν ακόμη, στις ημέρες μας, παραδοσιακούς τρόπους αναζήτησης εργασίας, όπως είναι οι συστάσεις, θεωρώντας ότι είναι τα πιο σωστά εργαλεία και αγνοώντας το έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην αγορά.

Το 87% των συμμετεχόντων, που έχει χάσει τη δουλειά του, δεν έχει παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης καριέρας, τον τελευταίο χρόνο.

Ανικανοποίητο από τις παροχές που προσφέρει για τους ανέργους η ελληνική αγορά εργασίας, δηλώνει το 78% των στελεχών, επισημαίνοντας ότι δεν έχει βρει υποστήριξη από ιδιωτικά γραφεία συμβούλων, που προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες.

Το 65% των στελεχών που συμμετείχε στην έρευνα βρίσκεται στην ανεργία, τουλάχιστον τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ μόνο το 35% έχει διατηρήσει τη δουλειά του, μέχρι τώρα, σύμφωνα με την έρευνα της PfB.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους ανέργους, το 15% έχει χάσει τη δουλειά του, τους τελευταίους 6 μήνες, το 22%, τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 28% βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας, για περισσότερο από ένα χρόνο.

Όμως, και το 35%, που εργάζεται σήμερα, νιώθει την αβεβαιότητα που επικρατεί στην ελληνική αγορά εργασίας. Όπως επισημαίνεται, παρόλο που έχουν δουλειά, βιώνουν την ανασφάλεια της απόλυσης, πράγμα που σημαίνει ότι παρακολουθούν την κινητικότητα στην αγορά εργασίας, εξετάζοντας νέες επαγγελματικές προτάσεις.

Εγκλωβισμένοι στον παραδοσιακό τρόπο αναζήτησης εργασίας

Από την έρευνα προκύπτει ότι, παρόλο που η αγορά εργασίας έχει αλλάξει ριζικά, το τελευταίο διάστημα, τα στελέχη που έχουν χάσει τη δουλειά τους εμμένουν στους παραδοσιακούς τρόπους αναζήτησης εργασίας.

Έτσι, η πρώτη κίνηση για το 56% των συμμετεχόντων, όταν ψάχνει για δουλειά, είναι να στείλει το βιογραφικό του στις αγγελίες, που βρήκε μόνο του στο Διαδίκτυο, χωρίς να συμβουλευτεί κάποια εταιρεία επιλογής στελεχών. Η δεύτερη κίνηση για το 42% των στελεχών είναι να αναζητήσει εργασία, μέσω συστάσεων, όπως έκανε στο παρελθόν, ενώ μόνο ως τρίτη κίνηση το 40% των στελεχών επιλέγει να απευθυνθεί σε εταιρείες συμβούλων.

Ο παραδοσιακός τρόπος αναζήτησης δουλειάς, που επιλέγει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων, είναι αναμενόμενο να μην τους εξασφαλίζει τη συμμέτοχή τους σε ικανοποιητικό αριθμό επαγγελματικών συνεντεύξεων, το τελευταίο εξάμηνο.

Χαρακτηριστικά, προκύπτει ότι το 31% των ανέργων δεν κατάφερε να κλείσει ούτε μία συνέντευξη, το 41% συμμετείχε μόνο σε 2 και το 17% από 3-5. Μόνο για το 11% των στελεχών υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση και κατάφερε να συμμετάσχει σε περισσότερες από 6 συνεντεύξεις.

Ανασταλτικοί παράγοντες

Η έλλειψη νέων θέσεων εργασίας και τα υψηλά προσόντα αποτελούν, σύμφωνα με τα στελέχη, τους ανασταλτικούς παράγοντες, που τους αφήνουν εκτός αγοράς.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα της PfB, το 54%, που έχει απολυθεί, πιστεύει ότι δεν βρίσκει δουλειά, γιατί δεν υπάρχουν αρκετές νέες θέσεις στην αγορά που να ταιριάζουν με τα προσόντα και την εμπειρία του, ενώ το 45% θεωρεί ότι είναι overqualified, λόγω εμπειρίας και υψηλών προσόντων.

Τελευταίος ανασταλτικός παράγοντας, σύμφωνα με τα στελέχη (ποσοστό 42%), είναι ο τρόπος αναζήτησης εργασίας. Οι άνεργοι πιστεύουν ότι, λόγω της εμπειρίας τους, ξέρουν πώς κινείται η αγορά και ψάχνουν σωστά, χωρίς, όμως, αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αβοήθητοι

Ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι το 78% των στελεχών δηλώνει ανικανοποίητο από τις παροχές που προσφέρει για τους ανέργους η ελληνική αγορά εργασίας, επισημαίνοντας ότι δεν έχει βρει υποστήριξη από ιδιωτικά γραφεία συμβούλων που προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες. Ενώ, την ίδια στιγμή, το 39% χαρακτηρίζει ανεπαρκή τη βοήθεια που προσφέρουν στους ανέργους ο ΟΑΕΔ και οι υπόλοιποι δημόσιοι φορείς.

Τι θεωρούν όμως βοήθεια οι συμμετέχοντες; Το 72% αναφέρει ότι δεν του προτείνουν κατάλληλες θέσεις με βάση τις ανάγκες του, το 66% κάνει λόγο για εξατομικευμένη συμβουλευτική υπηρεσία, που να το προετοιμάζει για το επόμενο επαγγελματικό του βήμα και το 60% για προτάσεις που αφορούν σε εναλλακτικές μορφές απασχόλησης.

Τέλος, όσον αφορά τα προγράμματα διαχείρισης καριέρας, το 87% δηλώνει ότι δεν έχει παρακολουθήσει κανένα, τον τελευταίο χρόνο.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας εντοπίζεται στους άνδρες (ποσοστό 81%), στις μεσαίες θέσεις, π.χ. προϊστάμενοι (ποσοστό 51%), στις υψηλές θέσεις (ποσοστό 45%) και στην ηλικιακή ομάδα 38-41 ετών (ποσοστό 60%).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε