Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πολίτες ”παίρνουν” στα χέρια τους το Τατοϊ

Πολίτες ”παίρνουν” στα χέρια τους το Τατοϊ

Απο τον Μάρτη του 2003, το Τατοϊ ,περιήλθε στην κυριότητα του κράτους και τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους κηρύχθηκε διατηρητέο.

Η δημιουργία ενός Φορέα Πολιτών που θα έχει σκοπό την αποκατάσταση και την αξιοποίηση του Κτήματος Τατοϊου ανακοινώνεται, εντός των επομένων ημέρων.

Οι Φίλοι Τατοίου ,όπως αυτοαποκαλούνται, οι πολίτες που θα συνθέσουν τον σύλλογο και προέρχονται απο όλους τους χώρους της δημόσιας ζωής, θα αναζητήσουν πόρους απο την ιδιωτική πρωτοβουλία και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού-το οποίο οπως λένε έχουν ενημερώσει για την πρωτοβουλία τους,-θα προσπαθήσουν να δώσουν ζωή στο εγκαταλειμένο πρώην βασιλικό κτήμα.

”Ενας τόπος ιστορικός, τόπος αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος καθώς και ένας απο τους τελευταίους μείζονες πνεύμονες πρασίνου της Αττικής δίνει την σκανδαλώδη εικόνα προϊούσας καταστροφής και ερήμωσης” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασίλης Κουτσαβλής, ένας εκ των πολιτών-μελών του υπο δημιουργία φορέα.”‘ Στόχος μας είναι η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών σ΄ενα ζήτημα που μας αφορά . Στο κτήμα βρίσκεται ένας απο τους τελευταίους πνεύμονες πράσινου της Αττικής και ήρθε ο καιρός να ενδιαφερθούμε και για τα κτίρια που μαραζώνουν και τα κινητά μνημεία που βρίσκονται μέσα σε αυτά ”.

Ο κ. Κουτσαβλής τονίζει ότι είναι ”ντροπή για μια Ευρωπαϊκή χώρα το 2010 να αγνοεί το Τατόϊ και την ιστορία του”. Η βασική δουλειά του φορέα είναι να βρεί χρήματα απο ιδιώτες, απο όλους εκείνους που νοιάζονται, αγαπούν τον τόπο. Θέλουμε να συνεργαστούμε με το Υπουργείο Πολιτισμού και να είμαστε συνοδοιπόροι σ΄αυτήν την προσπάθεια”.

Απο τον Μάρτη του 2003, το Τατοϊ ,περιήλθε στην κυριότητα του κράτους και τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους κηρύχθηκε διατηρητέο απο το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Για τον λόγο αυτό, οι Φίλοι του Κτήματος Τατοϊου διοργανώνουν δημόσιο διάλογο , την προσεχή Δευτέρα 15 Νοεμβρίου(19:00) , στα κεντρικά Μετρόπολις, με βασικό ομιλητή τον Κώστα Σταματόπουλο, μέλος Δ. Σ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ιστορικό και συγγραφέα του έργου : ”Το χρονικό του Τατοϊου ” . Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε