Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Πώς μπορείτε να πληρώσετε τους φόρους και τα χαράτσια με πιστωτική κάρτα – Τα οφέλη και οι “παγίδες”

Πώς μπορείτε να πληρώσετε τους φόρους και τα χαράτσια με πιστωτική κάρτα – Τα οφέλη και οι “παγίδες”

– Προβλέπονται από 3 εως 12 άτοκες δόσεις
– Κέρδος η εκπτωση 1,5% από την καταβολή του ποσού εξάπαξ
– Επωφελούνται όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα γιατί έχουν τη δυνατότητα περισσότερων δόσεων
– Προϋπόθεση η ύπαρξη πιστωτικού ορίου
– ΠΑΓΙΔΑ: Επιβάρυνση με το επιτόκιο της πιστωτικής αν δεν καταβάλλεται η δόση στην ώρα της

Κι ενώ το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο ρύθμισης σταδιακής εξόφλησης των φόρων, οι πιστωτικές κάρτες δίνουν μία εναλλακτική λύση στους φορολογούμενους πολίτες για την απολπληρωμή των φουσκωμένων τελών και φόρων που έχουν ήδη αρχίσει να καταφτάνουν…

Συγκεκριμένα, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει από 3 έως 10 δόσεις για την αποπληρωμή των φόρων αναλόγως του εισοδήματος. Δηλαδή, για εισοδήματα κάτω των 50.000 ευρώ θα προβλέπονται εως 10 δόσεις, για εισοδήματα από 50.000 έως 80.000 εως 7 δόσεις ενώ για εισοδήματα άνω των 80.000 προβλέπονται εως και 3 δόσεις.

Η εναλλακτική λύση που προσφέρουν οι τράπεζες είναι η αποπληρωμή των φόρων με πιστωτική κάρτα και μάλιστα με άτοκες δόσεις. Έτσι οι φορολογούμενοι, αν και θα πληρώνουν με δόσεις, θα καταβάλλουν ουσιαστικά το ποσό των φόρων τους εφάπαξ στην εφορία και θα επωφελούνται με την  έκπτωση του  1,5% όπως προβλέπεται από το υπουργείο Οικονομικών για την εφάπαξ καταβολή. Η αποπληρωμή των φόρων με πιστωτική κάρτα θα μπορεί να γίνεται από 3 έως 12άτοκες δόσεις και βασική προϋπόθεση είναι να υππάρχει πιστωτικό όριο στην κάρτα.

Αυτοί που επωφελούνται κυρίως από αυτήν εναλλακτική με τις πιστωτικές, έιναι όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα και για τους οποίους το σχέδιο του υπουργείου προέβλεπε μόνο 3 δόσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για κάποιον που έχει εισόδημα της τάξεως των 75.000 ευρώ και φόρους 23.000 ευρώ, κανονικά θα έπρεπε να πληρώνει σε 7 δόσεις το ποσό των 3. 286 ευρώ μηνιαίως. Αν επιλέξει να πληρώσει με πιστωτική κάρτα τότε θα μπορεί να επιλέξει τις 12 δόσεις και  να καταβάλλει το ποσό 1.880 ευρώ μηνιαίως. Επομένως, το σημαντικό όφελος για τα υψηλά εισοδήματα εστιάζεται στο γεγονός πως δίνεται η δυνατότητα περισσότερων δόσεων και άρα μειώνεται κατά πολύ το ποσό που θα καταβάλουν μηνιαίως.

Αντίστοιχο όφελος όμως θα έχουν και τα χαμηλότερα εισοδήματα. Για παράδειγμα, για κάποιον που έχει εισόδημα 30.000 ευρώ και θα πρέπει να πληρώσει φόρο 5.500 ευρώ, κανονικά προβλέπονται μέχρι και 10 δόσεις και άρα προκύπτει 550 ευρώ η δόση μηνιαίως. Με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις θα μπορεί να καταβάλλει το ποσό των 450 ευρώ μηνιαίως, κερδίζοντας παράλληλα και το 1,5% που προβλέπεται ως έπτωση για την εφάπαξ καταβολή.

Η παγίδα κρύβεται στη μη συνεπή καταβολή των δόσεων. Δηλαδή ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να πληρώσουν τους φόρους τους με πιστωτική κάρτα και αυτό διότι αν δεν φροντίσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους συνεπώς και καθυστερήσουν τότε θα επιβαρυνθούν  με τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών. Αντιθέτως, η προσαύξηση για την καθυστέρηση στην εφορία αξίζει να σημειωθεί πως είναι 1%.

Τέλος, με πιστωτική κάρτα οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος, την έκτακτη οικονομική εισφορά, το τέλος ειτηδεύματος, το φόρο ακίνητης περιουσίας αλλά και πρόστιμα για την τακτοποίση αυθαιρέτων.

Δείτε το βίντεο

Επιμέλεια: Θυμουλέα Ιωάννα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χαράτσι μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ σε 5 δόσεις – Τέλος του μήνα τα πρώτα ειδοποιητήρια

Σαρωτικές αλλαγές στην φορολογία:Μείωση κλιμακίων, αύξηση αφορολογήτου-Αντικαθίσταται το χαράτσι και ο φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από το 2013

Σχέδιο για εξόφληση φόρων σε 9 δόσεις

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε