Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Πως μπορούν να αναγνωρίσουν τα πλασματικά έτη οι νέοι ασφαλισμένοι

Πως μπορούν να αναγνωρίσουν τα πλασματικά έτη οι νέοι ασφαλισμένοι
Η χρήση των πλασματικών ετών στην περίπτωση των νέων ασφαλισμένων γίνεται με την ίδια ακριβώς διαδικασία και τις ίδιες προϋποθέσεις με τους “παλιούς”.
Η διαφορά στην περίπτωση των εργαζομένων που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 είναι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα θεμελίωσης σε διάφορες κατηγορίες, όπως και οι εργαζόμενοι που έχουν ασφάλιση πριν από την ημερομηνία αυτή.
 
Ετσι, ο νέος ασφαλισμένος που θα χρησιμοποιήσει πλασματικά χρόνια θα το κάνει κατά κύριο λόγο ώστε να συμπληρώσει όσο το δυνατόν οικονομικότερα τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης έως τα 40 για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί στα 60 του.
 
Βέβαια υπάρχουν και οι πολύ λίγες περιπτώσεις που με εξαγορά τεσσάρων ετών το 2011 ή πέντε το 2012 μπορεί κάποια ασφαλισμένη να θεμελιώσει δικαίωμα με το καθεστώς του γονέα. Ετσι, θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη στα 50 ή με πλήρη στα 55 (ή αν έχει περισσότερα από ένα τέκνα με πλήρη σύνταξη στα αντίστοιχα όρια). Είναι η μοναδική περίπτωση που παρέχεται δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους για θεμελίωση.
 
Η πλειονότητα των ασφαλισμένων αυτής της κατηγορίας από τη στιγμή που πρόκειται να θεμελιώσουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν πλήρη επτά έτη.
 
Οι πλασματικοί χρόνοι που μπορούν αναγνωρίζονται είναι:
 
– Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας. Πρόκειται για τον χρόνο ο οποίος μπορούσε και μέχρι σήμερα να αναγνωριστεί. Για τους νέους ασφαλισμένους οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 το ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν θα έχει έκπτωση 50%. Είναι, δηλαδή, πιθανό να είναι οικονομικότερο από κάθε άλλον χρόνο.
– Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών. Πρόκειται για τον χρόνο αδείας που δικαιούνται οι γονείς, ιδίως οι μητέρες, για ανατροφή τέκνων.
– Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες: Χαρακτηριστική περίπτωση επιδότησης μπορεί να αναφερθεί η περίοδος ύστερα από εργατικό ατύχημα.
– Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες.
– Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη.
– Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, καθώς και ο χρόνος σπουδών, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, σε μέσες επαγγελματικές σχολές.
Για την εξαγορά των ως άνω χρόνων ο ασφαλισμένος θα χρειαστεί να καταβάλει ποσό ίσο με το 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (περίπου 165 ευρώ δηλαδή), όπως αυτό ισχύει κατά την υποβολή της αίτησης για την αναγνώριση για τον φορέα κύριας ασφάλισης. Το ποσοστό είναι 6% για το επικουρικό.
 
Για τις μεταλυκειακές σχολές που θα μπορούν να αναγνωρισθούν από το ΙΚΑ, αλλά και από τα άλλα Ταμεία, βρισκόμαστε εν αναμονή σχετικού καταλόγου.
 
Συγκεκριμένα μπορούν να αναγνωρίσουν ένα έτος για το πρώτο παιδί, δύο έτη για το δεύτερο και άλλα δύο έτη για το τρίτο παιδί. Η εξαγορά γίνεται στα πρότυπα του χρόνου σπουδών, δηλαδή με 165 ευρώ ανά εξαγοραζόμενο μήνα.
 
– Ο χρόνος ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο. Πρόκειται για τα χρονικά διαστήματα που ο ασφαλισμένος έχει διανύσει ως άνεργος χωρίς να επιδοτείται λόγω ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και αφού έχει υπαχθεί στην ασφάλιση με την εγγραφή του προηγουμένως σε φορέα κύριας ασφάλισης.
 
– Ο προβλεπόμενος από την εθνική συλλογική σύμβαση χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Η αναγνώριση γίνεται με αίτηση χωρίς καταβολή εισφορών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για θεμελίωση και είναι περίπου 129 ημέρες συνολικά.
 
– Ο χρόνος απεργίας. Ο ασφαλισμένος του ιδιωτικού τομέα μπορεί να εξαγοράσει και τον χρόνο κατά τον οποίο βρισκόταν σε απεργία. Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο αιτών αντιστοιχεί στην εισφορά εργοδότη και εργαζομένου στον οικείο φορέα (που ασφαλιζόταν κατά την πραγματοποίηση της απεργίας) κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
 
– Ο πλασματικός χρόνος για τους γονείς. Ολοι οι γονείς – ασφαλισμένοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (πατέρες και μητέρες), ανεξαρτήτως του έτους γέννησης των παιδιών και ανεξαρτήτως Ταμείου, μπορούν να εξαγοράσουν μέχρι πέντε πλασματικά χρόνια.
– Ο χρόνος μαθητείας μέχρι ένα έτος. Ως χρόνος μαθητείας λογίζεται και ο χρόνος συμμετοχής στα προγράμματα Stage.

– Ο χρόνος που μπορεί να αναγνωριστεί είναι έως ένα έτος και η εισφορά που καταβάλλεται για την εξαγορά είναι ίση με το 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη κατά την υποβολή της αίτησης.

 
– Ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας πριν από την εγγραφή στα μητρώα του ΟΑΕΕ. Παρέχεται το δικαίωμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν κάνει έναρξη επαγγέλματος και δεν είχαν εγγραφεί στα μητρώα του Οργανισμού να αναγνωρίσουν και μέχρι 5 έτη.

Πηγή: Εφημερίδα “Έθνος”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε