Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Πως ο πρίγκιπας Ανδρέας “στοιχειώνει” τον πρίγκιπα Κάρολο και τη βασίλισσα Ελισάβετ

πρίγκιπας Κάρολος πρίγκιπας Ανδρέας

Ο πρίγκιπας Κάρολος έχει την Ελλάδα στα γονίδιά του. Ο παππούς του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας, ο γιος του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου του Α’ και της βασίλισσας Όλγας. Η ιστορία του, ωστόσο, στοιχειώνει τόσο τον εγγονό του, όσο και τη νύφη του, τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο παππούς του πρίγκιπα της Ουαλίας λάτρευε τη γενέτειρά του, την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρνούνταν να μιλήσει οποιαδήποτε άλλη γλώσσα εκτός από τα ελληνικά αν και στα τότε ανάκτορα κυριαρχούσαν άλλες γλώσσες… Η εμπλοκή του ωστόσο με τα στρατιωτικά τον έκανε έναν απ’ τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα. Οι Έλληνες τον συνδύασαν με μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας τους. Την Μικρασιατική Καταστροφή. Έτσι ο πρίγκιπας Ανδρέας στοιχειώνει τις σχέσεις της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας με την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γιος του, Φίλιππος, δήλωσε κάποτε ότι στις φλέβες του δεν τρέχει σταγόνα ελληνικό αίμα και αυτό δείχνει και το πως επηρέασε τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας

Ο Ανδρέας γεννήθηκε στην Αθήνα 2 Φεβρουαρίου του 1882. Φοίτησε στη σχολή Ευελπίδων, όπως συνηθιζόταν τότε για τους πρίγκιπες. Μάλιστα στη σχολή υπάρχει και ένα περιστατικό που έφερε σε ρήξη το Παλάτι με τον τότε διοικητή της. Ο Νικόλαος Ζορμπάς είχε αρνηθεί να δώσει βαθμό στον νεαρό Ανδρέα και το παλάτι είχε αντιδράσει με οργή…

Μετά την αποφοίτησή και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία, έγινε αξιωματικός του Ιππικού. Είχε μεγάλη συμμετοχή στους Βαλκανικούς Πολέμους και κατά πολλούς έδειξε αξιοθαύμαστο θάρρος.

Η στρατιωτική του πορεία ωστόσο αλλάζει όταν ο Στρατός περνάει στη Μικρά Ασία

Ο πρίγκιπας Ανδρέας καταφθάνει στο μέτωπο τον Ιούλιο του 1921 και αφού είχε καταληφθεί το Εσκί Σεχίρ. Κατά πολλούς έπαιξε ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό των μετέπειτα επιχειρήσεων ως διοικητής της 12ης Μεραρχίας. Λίγο πριν την εκστρατεία στον Σαγγάριο προήχθη μάλιστα από υποστράτηγος στον βαθμό του αντιστρατήγου.

Ανέλαβε έτσι τη διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού και το οδήγησε μέσα από την Αλμυρά Έρημο με στόχο την Άγκυρα. Όταν το μέτωπο κατέρρευσε ξεκίνησε η άτακτη υποχώρηση που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την αποτυχία του, του αφαιρέθηκε η διοίκηση του Σώματος και επέστρεψε πριν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Ο πρίγκιπας Ανδρέας μπήκε μαζί με τη βασιλική οικογένεια στο στόχαστρο και ως διοικητής του Β’ Σώματος Στρατού χρεώθηκε μεγάλο μέρος της καταστροφής.

Η καταδίκη σε θάνατο και η διάσωση μέσω Μεγάλης Βρετανίας

Από την επαναστατική κυβέρνηση δόθηκε εντολή σύλληψής του. Λίγο μετά τη δίκη των έξι βρισκόταν στην Κέρκυρα. Εκεί συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί.

Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Στη δίκη έγινε λόγος για ανικανότητα διοίκησης μεγάλων μονάδων. Τότε μάλιστα γραφόταν πως είχε “ικανότητα” μόνο να καίει τουρκικά χωριά και για τον λόγο αυτό οι στρατιώτες του του είχαν βγάλει το παρατσούκλι “καψοκαλύβας”.

Η καταδίκη του μάλιστα βασίστηκε σε κατηγορία πως αρνήθηκε να εκτελέσει εντολή του αρχηγού της Στρατιάς.

Η απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου κατά του πρίγκιπα Ανδρέα δεν εκτελέστηκε. Με παρέμβαση της Μεγάλης Βρετανίας του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της απειρίας και έτσι αφού επιβιβάστηκε στο Φάληρο στο βρετανικό αντιτορπιλικό “Καλυψώ” έφυγε για την Κέρκυρα απ’ όπου παρέλαβε την οικογένειά του και στη συνέχεια για την Ιταλία.

Από τον Ανδρέα στον Κάρολο

Ο γιος του πρίγκιπα Ανδρέα, Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Η ιστορία λέει ότι γεννήθηκε πάνω σε ένα τραπέζι στην κουζίνα. Έφυγε από την Ελλάδα με το βρετανικό αντιτορπιλικό και ο αστικός μύθος λέει πως τον έκρυψαν για να τον μεταφέρουν μέσα σε ένα καφάσι. Αυτές οι μνήμες έμεινα χαραγμένες για πάντα μέσα του. Αν και επισκέφθηκε την Ελλάδα, μαζί με την Ελισάβετ, πριν εκείνη στεφθεί βασίλισσα, δεν είχε καλή εικόνα για τη χώρα μας. Η ιστορία του Φιλίππου, η καταδίκη του πατέρα του σε θάνατο και η μετέπειτα κατάργηση της βασιλείας στην Ελλάδα επηρέασαν και την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ έναντι της Ελλάδας…

Ο πρωτότοκος του βασιλικού ζεύγους, Κάρολος, έχει, ωστόσο δείξει μια ιδιαίτερη συμπάθεια για την Ελλάδα. Έχει επισκεφθεί πολλές φορές το Άγιο όρος και ειδικότερα το Βατοπέδι, αλλά και τα νησιά, δείχνοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση στα Επτάνησα… Αυτή τη συμπάθεια φαίνεται ότι ο Κάρολος της έχει μεταφέρει και στους δυο γιους του που και εκείνοι έχουν επισκεφθεί πολλές φορές το Ιόνιο για διακοπές…

Στη δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα μάλιστα υπάρχει μια λεπτομέρεια που δείχνει πως κάτι έχει αλλάξει. Αυτή η επίσημη επίσκεψη του Καρόλου στη χώρα μας (η πρώτη ήταν τον Νοέμβριο του 1998), έγινε μετά από αίτημα της βρετανικής πλευράς…

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις