Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Πως σας κλέβει ο διαχειριστής

Καταγγελίες ακόμα και για υπεξαίρεση αποθεματικών πολλών χιλιάδων ευρώ φθάνουν καθημερινά σε εταιρίες διαχείρισης κοινοχρήστων.

Απελπισμένοι ενοικιαστές και ιδιοκτήτες πολυκατοικιών απευθύνονται σε εταιρίες για να αναλάβουν τη διαχείριση των κοινοχρήστων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι καταγγελίες για κακοδιαχείρηση έχουν αυξηθεί κατακόρυφα ενώ πολλές απο αυτές αφορούν ακόμα και για υπεξαίρεση αποθεματικών που μπορεί να κυμαίνονται από 500 μέχρι και αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Συχνά επίσης παρατηρείται το φαινόμενο παλιός διαχειριστής να αρνείται να παραδώσει το αποθεματικό στην εταιρεία η οποία τον έχει αντικαταστήσει ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο εταιρίας, υπάρχουν και παράπονα για δαπάνες που έχουν γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί συνέλευση ιδιοκτητών και για τις οποίες δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Χαρακτηριστική είναι περίπτωση πολυκατοικίας στην Κυψέλη οπου οι ιδιοκτήτες ήθελαν να αλλάξουν το ασανσέρ, όμως το αποθεματικό ήταν μικρότερο κατα περίπου 3.000 ευρώ από αυτό που υπολόγιζαν. “Ο διαχειριστής στην αρχή μας έλεγε διαφορετικά πράγματα κάθε φορά, ότι τα χρησιμοποίησε για έκτακτες ανάγκες της πολυκατοικίας, ότι μπήκε διαρρήκτης σπίτι του, ότι έχει χάσει το βιβλιάριο της τράπεζας. Τώρα απλώς δεν σηκώνει τα τηλέφωνα και δεν ανοίγει την πόρτα. Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε” περιγράφει ένοικος της πολυκατοικίας.

Στην Παλλήνη, σε συγκρότημα περίπου 200 σπιτιών εκτιμάται οτι χάθηκαν περίπου 200.000 ευρώ. Οπως λέει στην εφημερίδα ένας ένοικος “για τις αυξημένες ανάγκες διαχείρισης προσλάβαμε ένα ζευγάρι ειδικά γι’ αυτή τη δουλειά. Υποψιαστήκαμε ότι κάτι δεν πάει καλά όταν μάθαμε ότι γίνονται καθυστερήσεις πληρωμών για υπηρεσίες που χρειάζεται το συγκρότημα. Οταν αρχίσαμε να ερευνάμε, πέσαμε από τα σύννεφα. Τώρα είμαστε στα δικαστήρια”.

Πάντως ο Τάσος Βάππας, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων θεωρεί υπερβολικές τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση αποθεματικών απο διαχειριστές και κάνει λόγο για άγνοια εκ μέρους πολλών ιδιοκτητών των αναγκών μιας πολυκατοικίας και των εξόδων της. “Αρκετές από τις παρεξηγήσεις δημιουργούνται επειδή οι ιδιοκτήτες δεν παίρνουν αποδείξεις για κάποιες από τις εργασίες της πολυκατοικίας, για προφανείς λόγους”, υποστηρίζει ο κ. Βάππας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι περισσότερες καταγγελίες και συγκρούσεις οφείλονται στο γεγονός ότι πολλοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους ούτε για τα πιο απλά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε