Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Πως θα γίνει η απελευθέρωση των ταξί

Νέες κατηγορίες ταξί και καθιέρωση μονής ταρίφας στο νομό Αττικής προβλέπει η ρύθμιση για την απελευθέρωση των ταξί που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης στο υπουργικό συμβούλιο.

Αναλυτικά:

– Δημιουργείται κατηγορία επιβατικών δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ) αυτοκινήτων χωρίς μετρητή, 5 – 9 θέσεων. Αυτά λειτουργούν μόνο με προμίσθωση (ραντεβού) και τα οποία απαγορεύεται να παραλαμβάνουν πελάτες από τον δρόμο.

– Παραμένουν σε ισχύ οι έδρες των ταξί

– Η μονή ταρίφα αφορά πλέον όλο τον νομό Αττικής εκτός των νησιών του.

– Για τον καθορισμό του αριθμού αδειών (ταξί και ειδικής μίσθωσης ) λαμβάνονται υπόψη πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Τον αριθμό των αδειών καθορίζει ο Περιφερειάρχης με απόφασή του κάθε δύο χρόνια και στηρίζεται σε ειδικό μαθηματικό τύπο. Ο συντελεστής είναι για την Αθήνα 2,5 (+1, -1 δηλαδή από 1,5 έως 3,5) και για την περιφέρεια 1,5 (+1, -1 δηλαδή από 0,50 έως 2,5).

– Κτήση κυριότητας ταξί επιτρέπεται από κάθε είδους φυσικό ή νομικό πρόσωπο χωρίς αυτό να απαιτείται να έχει ειδική άδεια οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου.

Τέλος, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τα χαρακτηριστικά κάθε είδους επιβατικών δημόσιας χρήσης οχημάτων, την κτήση ειδικής άδειας οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου, τις υποχρεώσεις των οδηγών και πειθαρχικές διατάξεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε