Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Πώς θα πάρετε το σήμα για τον “πράσινο δακτύλιο”

Πώς θα πάρετε το σήμα για τον “πράσινο δακτύλιο”
Ξεκίνησε μέσω ίντερνετ η διάθεση του σήματος για τον “πράσινο δακτύλιο”. Τον αριθμό της άδειας κυκλοφορίας και τον ΑΦΜ καλούνται να υποβάλουν οι οδηγοί, προκειμένου να αποκτήσουν την κάρτα που θα τους επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση

Αρχισε η διάθεση του ειδικού σήματος με το οποίο θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν ελεύθερα στον Δακτύλιο. Το νέο σήμα διατίθεται δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (www.ypeka.gr), στο εικονίδιο που αναγράφει «Πράσινος Δακτύλιος».
 
Οι οδηγοί καλούνται να διαβάσουν με προσοχή τις αναγραφόμενες οδηγίες και να υποβάλουν τον αριθμό της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και το ΑΦΜ του κατόχου του. Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των τεχνικών χαρακτηριστικών του οχήματος με βάση το Μητρώο Οχημάτων που τηρείται στο υπουργείο Ανάπτυξης Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων. Για οχήματα με άδεια κυκλοφορίας πριν από την 1.1.2010, η έκδοση του σήματος θα ξεκινήσει την επόμενη Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου.
 
Υπενθυμίζεται πως από τις 3 Σεπτεμβρίου 2012 ισχύει στο κέντρο της Αθήνας ο λεγόμενος Πράσινος Δακτύλιος που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία, κάθε ημέρα – όλες τις ώρες της ημέρας, των οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
 
Η άρση των περιορισμών ισχύει για τα οχήματα ανεξαρτήτως καυσίμου, τα οποία εκ κατασκευής διαθέτουν τεχνολογία κινητήρα Euro 5 και Euro 6 και τα οποία εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.
 
Ισχύει επίσης για τα υβριδικά οχήματα (ηλεκτρικά ή συμβατικού καυσίμου) που επίσης εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 μικρογραμμάρια και για τα οχήματα, τα οποία εκ κατασκευής χρησιμοποιούν αέριο καύσιμο, είναι τεχνολογίας Euro 4 και εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 γραμμάρια / χιλιόμετρο.
 
Για τα συμβατικά αυτοκίνητα ισχύει κανονικά, χωρίς καμία αλλαγή, η εκ περιτροπής είσοδος των ΙΧ οχημάτων στον δακτύλιο με το σύστημα των μονών – ζυγών.
 
Στον μεγάλο δακτύλιο απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών με πρώτη άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα την 1.1.1984 και 1.1.1990 από τον Σεπτέμβριο 2013.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε