Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Πως υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων – Παραδείγματα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Από χθες άρχισε να καταβάλλεται το δώρο αν και ορισμένοι ίσως πρέπει να περιμένουν ως και την Τρίτη, 21 του μήνα.

Το δώρο υπολογίζεται με βάση τον τρόπο πληρωμής, δηλαδή το μισθό ή το ημερομίσθιο με το οποίο αμείβεται κάθε εργαζόμενος.

Το δώρο Χριστουγέννων “μετράει” από 1η Μαϊου ως 31 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου και ανάλογα με το πόσο έχει εργαστεί κανείς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα καθορίζεται και το ποσό.

Για έναν μισθωτό που δουλεύει ολόκληρο το διάστημα από το Μάιο ως τέλη Δεκεμβρίου το δώρο είναι ίσο με έναν μισθό.

Για όσους παίρνουν μεροκάματα και δεν έχουν διακοπή στη δουλειά για το παραπάνω διάστημα το δώρο είναι αντίστοιχο 25 μεροκάματων.

Οι άτυχοι που απολύθηκαν μεταξύ Μαϊόυ και 31 Δεκεμβρίου ή όσοι παραιτήθηκαν υπολογίζουν το δώρο τους ως εξής:

2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τα δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Επίδομα αδείας, Κυριακές, αργίες και υπερωρίες

Για να τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας θα πολλαπλασιασθεί με το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε και να το προσέξουν οι εργαζόμενοι ,ότι στις τακτικές αποδοχές των μισθωτών βάσει των οποίων υπολογίζεται το δώρο Χριστ. συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα αδείας συνεπώς το δώρο θα πρέπει να υπολογισθεί προσαυξημένο με την αναλογία του συντελεστή επιδόματος αδείας που είναι 0,041666 οπότε εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε