Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

ΠΟΣΔΕΠ προς βουλευτές: Μην ψηφίσετε το ν/σ για τα ΑΕΙ

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής δεν ικανοποιούν τους καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που ζητούν ουσιαστικές αλλαγές, αλλιώς θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας.

Η Ομοσπονδία του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΙ έστειλε επιστολή στους βουλευτές, ζητώντας τους να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, η συζήτηση του οποίου ξεκινά την Τρίτη στη Βουλή.

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές ζητούν αλλαγές από την υπουργό, Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς αυτές που ήδη έχει κάνει, δεν τους ικανοποιούν. Μάλιστα, στις 2 Σεπτεμβρίου κάλεσαν τα μέλη τους σε έκτακτες συνελεύσεις για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ν. Σταυρακάκης επισήμανε ότι “αν στην ουσία δεν γίνουν αλλαγές που να είναι στο πνεύμα και στο γράμμα των θέσεων της Ομοσπονδίας, το κείμενο που θα προκύψει θα έχει μεγάλα προβλήματα λειτουργικότητας”.

“Θεωρούμε απαράδεκτο το χειρισμό που έκανε η κυβέρνηση να είμαστε σήμερα 22 Αυγούστου και να μην έχουμε ακόμα το τελικό σχέδιο. Απαξιώνεται έτσι οποιαδήποτε έννοια διαλόγου και συναίνεσης προς την πανεπιστημιακή κοινότητα” επεσήμανε η γ.γ. της ΠΟΣΔΕΠ Ευγενία Μπυρνοβα.

Οι καθηγητές που ανήκουν στην “Πρωτοβουλία για την προστασία του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου” και έχουν υπογράψει κείμενο εναντίον των διατάξεων του νομοσχεδίου διευκρίνισαν ότι το νομοσχέδιο υποβαθμίζει τη λειτουργία των ιδρυμάτων και τα πτυχία ενώ μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε ανώνυμες εταιρείες.

“Το σχέδιο νόμου αποσκοπεί στην σταδιακή κατάργηση της δωρεάν παιδείας και προλειαίνει το έδαφος για την επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές” σημείωσε η Ελένη Καραμολέγκου, πρόεδρος του φιλολογικού τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ζητούν και οι εκπρόσωποι των ΤΕΙ και απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας.

“Υπάρχει περίπτωση από το Σεπτέμβριο να δούμε τέτοιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που δεν τις έχει δει η κοινωνία. Δεν μπορούμε εμείς πχ να κοροϊδεύομαι τη νεολαία που είμαστε ΑΕΙ και αυτή τη στιγμή το σχέδιο νόμου να αυξάνει το χάσμα με τα πανεπιστήμια και να σε φέρνει σε μια κατάσταση τύπου ΚΑΤΕΕ”, προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΤΕΙ Πάτρας.

Κι όλα αυτά ενώ το πρωί της Δευτέρας, φοιτητές αντιδρώντας στο νόμο – πλαίσιο κατέλαβαν συμβολικά τα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαλώματα και στην Παιδεία – Την Τρίτη τελικά το νομοσχέδιο στη Βουλή

Σε “πολεμικό” κλίμα αρχίζει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια

Κάνει πίσω η Διαμαντοπούλου – Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την Παιδεία μετά τις γκρίνιες βουλευτών

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε