Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

“Πράσινες” αντιδράσεις για τον Καποδίστρια 2

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
 
Σε “αναμμένα κάρβουνα” κάθονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που…
δραστηριοποιούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αιτία η δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφίσει μέχρι τον Ιούνιο το νόμο για το νέο διοικητικό χάρτη της ώρας, που θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των Δήμων και άρα και των Δημάρχων, νυν και “υποψήφιων”. Το ίδιο θα συμβεί με την κατάργηση των Νομαρχιών, που σημαίνει ότι μένουν “μετέωροι” οι 23 εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ Νομάρχες.
Από την Ιπποκράτους απαντούν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα αρχίσει μέσω διαδικτύου η διαβούλευση για τον νέο Διοικητικό Χάρτη, ενώ επισημαίνουν ότι οι δήμοι ισχυροποιούνται αφού θα πάρουν επιπλέον ορισμένες από τις αρμοδιότητες των νομαρχιών, ενώ το σύνολο των αρμοδιοτήτων των νομαρχιών θα μεταβιβαστεί στις περιφέρειες οι οποίες ακόμη θα πάρουν και ορισμένες αρμοδιότητες υπουργείων ώστε να ενισχυθεί η αποκέντρωση. Επίσης οι περιφέρειες θα αναλάβουν τη διαχείριση των περιφερειακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ προκειμένου να γίνουν αναπτυξιακοί μοχλοί. “Πρακτικά οι περιφερειάρχες θα είναι μικροί κυβερνήτες” λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
 
Από όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες δεν θα ξεπεράσουν τους 500 από 1034 που είναι σήμερα, ενώ οι Περιφέρειες δεν θα ξεπερνούν τις 13.
 Το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά και του εκλογικού νόμου, θα συζητηθούν σήμερα σε άτυπη διυπουργική σύσκεψη που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου στις 15.30, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε