Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Πρόεδρος ΕΒΕΑ : Να τελειώνουμε με το ασφαλιστικό

ΦΩΤΟ  EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, ατομική σύνταξη ανάλογα με τις…

καταβαλλόμενες εισφορές και χωρίς όρια ηλικίας προτείνει μεταξύ άλλων το ΕΒΕΑ για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι το αργότερο έως το 2015 θα πρέπει να βρίσκεται εγκατεστημένο ένα νέο σύστημα στη χώρα μας ενώ σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν στους ασφαλισμένους από το 1992 και μετά.

Ο κ. Μίχαλος πρότεινε :

‘Ενα νέο διανεμητικό σύστημα για τους νέους εργαζόμενους.
Βασίζεται σε ατομικούς λογαριασμούς “οιονεί καθορισμένης εισφοράς” (National Defined Contribution System). H συμμετοχή στην ασφάλιση έχει ορατό αντίκρισμα και στο νεότερο ασφαλισμένο. Το θέμα των ορίων ηλικίας παρακάμπτεται τελείως, αφού αποφασίζει ο ίδιος ο ασφαλισμένος πότε (και κατά ποιο ποσοστό) θα αποσυρθεί από την αγορά εργασίας.

Το νέο σύστημα να είναι υποχρεωτικό για τους νέους. Οι συνταξιούχοι παραμένουν στο παλαιό (το οποίο χρηματοδοτείται από το Κράτος), ενώ οι ενδιάμεσες ηλικίες επιλέγουν. Προϋπάρχοντα συμπληρωματικά ταμεία ή λογαριασμοί εφάπαξ παροχών, μπορούν να ενσωματωθούν στο νέο σύστημα.

Δεδομένου ότι το παλαιό σύστημα θα παραμείνει (έστω και απολιθωμένο) εν ζωή για τριάντα και πλέον έτη, προβλέπεται και νοικοκύρεμα του παλαιού συστήματος.

”Αυτό που ζητάμε ουσιαστικά, είναι να μπει ένα οριστικό τέλος στη μεταρρύθμιση με δόσεις. Γιατί αυτό, εκτός του ότι ταλαιπωρεί τον κόσμο, εκτός του ότι δημιουργεί ένα καθεστώς μόνιμης εκκρεμότητας, καταρρακώνει και την, ήδη χαμηλή, αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος” είπε ο κ. Μιχαλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ : Ασφαλιστικό: Αναγκάστηκαν να πάνε αλλού!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε