Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Προειδοποίηση σοκ: Οι έγκυες δεν πρέπει καν να πλησιάζουν στις παραλίες που έχουν ρυπανθεί

Παραλίες - Πετρελαιοκηλίδα
Φωτογραφία Eurokinissi

SOS για τις παραλίες της Αττικής εξαιτίας της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό. Οι έγκυες και οι ευπαθείς ομάδες δεν πρέπει καν να πλησιάζουν στις παραλίες που έχουν ρυπανθεί!

Οι παραλίες στο Σαρωνικό δεν πρόκειται να καθαρίσουν άμεσα, μετά τη μόλυνση από μαζούτ που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ.

Αυτό υποστήριξε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας τοξικολόγιας και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρης Κουρέτας.

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα, δεν αντέχουν σε κριτική» τόνισε αναφερόμενος στις εκτιμήσεις ότι οι παραλίες του Αργοσαρωνικού θα έχουν καθαρίσει μέσα σε 20 μέρες.

Υποστήριξε ότι δεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο που υπάρχει για τέτοιες περιπτώσεις. «Υπάρχει σχέδιο; Γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει;», διερωτήθηκε ο κ. Κουρέτας.

Μίλησε για καθυστέρηση στην κινητοποίηση των αρχών.

Είπε ότι από την πρώτη στιγμή έπρεπε να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες για το τι προβλέπεται σχετικά με την κολύμβηση και το ψάρεμα.

Ούτε να πλησιάζουν οι έγκυες στις παραλίες

Οι έγκυες θα πρέπει να μην εκτίθενται, είπε ο Δ. Κουρέτας, σημειώνοντας ότι οι γυναίκες σε αυτή την κατάσταση πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τους ρύπους.

Η εξάτμιση των ρύπων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, επεσήμανε.

«Αν η ρύπανση δημιουργήσει πρόβλημα στα βράχια, χρειάζεται πλύσιμο με ειδικό σαπούνι. Αυτό ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Μπορεί να περπατήσει δίπλα, να καθίσει και να εκτεθεί», είπε.

«Δεν μας κάλεσαν»

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, η πολιτεία δεν έχει έρθει σε επαφή με την εταιρία Τοξικολογίας για να ζητήσει τη συνδρομή της.

«Εμείς έχουμε στείλει στη Βουλή ένα χαρτί, ότι μπορούμε να τους βοηθήσουμε.

Να καλούν ανθρώπους που έχουν διαχειριστεί τέτοιου είδους καταστάσεις», σημείωσε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις