Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Προσφυγή στο ΣτΕ του Ιατρικού Συλλόγου για τα ολοήμερα νοσοκομεία

Θεωρεί αντισυνταγματική και παράνομη την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Με την προσφυγή ο Ιατρικός Σύλλογος ζητεί να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σύμφωνα με το Ν. 3868/2010, ο οποίος καθιέρωσε την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση, αλλά και το νόμο, “καθιερώνεται η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που ανήκουν στο ΕΣΥ με την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων και τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου.Σε όλα τα νοσοκομεία που ανήκουν στο ΕΣΥ τα τακτικά ιατρεία λειτουργούν καθημερινά τις πρωινές ώρες με τετράωρη τουλάχιστον υποχρεωτική παρουσία ειδικευμένων ιατρών”.

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι εφόσον οι ασθενείς καταβάλουν χρήματα κατά τις επισκέψεις τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αυτό έχει ως συνέπεια αφενός την πλήρη αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων του ΕΣΥ και “αφετέρου προβλέφθηκε για τους γιατρούς ΕΣΥ και τους Πανεπιστημιακούς που παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων αμοιβή διαφορετική, πολύ μεγαλύτερη εκείνης που ισχύει – για τις αυτές ιατρικές πράξεις – για τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς αντίστοιχης ειδικότητας”.

Η καθιέρωση των ολοήμερων νοσοκομείων, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο είναι αντισυνταγματική και αναφέρεται οτι θίγεται “η αρχή της ισότητας και κατά το μέρος που αφορά σε όλους τους πολίτες – ασθενείς, αφού κατά παράβασή της, αλλά και κατά παράβαση του άρθρου 21 παρ. 3 του Συντάγματος, η πρόσβαση πλέον στις υπηρεσίες του ΕΣΥ, έστω και εν μέρει κατά την απογευματινή του λειτουργία δεν είναι ισότιμα δυνατή σε όλους ανεξαιρέτως, αλλά μόνο σε εκείνους των οποίων η οικονομική και κοινωνική κατάσταση επιτρέπει την κάλυψη της σχετικής δαπάνης”.

Ακόμη, αναφέρει ότι το ζήτημα του ύψους της δαπάνης των ιατρικών επισκέψεων κ.λπ. έπρεπε σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 43 του Συντάγματος να καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε