Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Προσλήψεις και επενδυτικές ευκαιρίες εν μέσω κρίσης βλέπουν οι νέοι επιχειρηματίες

Την ώρα που η ανεργία “χτυπάει κόκκινο”, οι επιχειρήσεις μειώνουν μισθούς και αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις κάποιοι νέοι επιχειρηματίες πάνε κόντρα στα σημεία των καιρών και δείχνουν πως οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών δεν είναι μονόδρομος για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο Διονύσης Αμμολοχίτης στα 34 του χρόνια είναι διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρίας Manifest services με έδρα τον Πειραιά. Η εταιρία του απασχολεί 350 υπαλλήλους και μπορεί να υπερηφανεύεται πως εν μέσω οικονομικής κρίσης όχι μόνο δεν απέλυσε προσωπικό αλλά προσέλαβε επιπλέον ανθρώπους.

Πριν από λίγο καιρό η ICAP  βράβευσε την Manifest με την διάκριση “Strongest Companies in Greece” διάκριση που συνήθως λαμβάνουν μόνο  οι  ισχυρές πολυεθνικές εταιρίες . Ο κ. Αμμολοχίτης σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός όμως στα 27 του αποφάσισε να ιδρύσει την εταιρία που ασχολείται με την συντήρηση εγκαταστάσεων καθώς διέκρινε πως εκεί υπήρχε πεδίο επιχειρηματικής ευκαιρίας  
 
Με τι ασχολείται η Manifest;

Η Manifest Services παρέχει ολοκληρωμένες συνδυαστικές υπηρεσίες, συντήρησης εγκαταστάσεων.
Δίνουμε λύσεις σε γενικά ή ειδικά προβλήματα συντήρησης, τακτικού ή έκτακτου χαρακτήρα, παρέχουμε μεμονωμένες υπηρεσίες σε θεματικούς τομείς ή «all inclusive» πακέτα.
Υπηρεσίες, υψηλής προστιθέμενης αξίας και ποιότητας εξυπηρέτησης, σε τομείς Καθαρισμού και Υγιεινής, Security, Έργων Πρασίνου και Ανακαινίσεων, Διαχείρισης Απορριμμάτων, Συντήρησης Η/Μ εγκαταστάσεων, Απεντομώσεων – Μυοκτονιών, Διαχείρισης Αναλωσίμων Υλικών αλλά και παροχή εργατικού δυναμικού  για την αντιμετώπιση πάγιων ή εποχικών αναγκών.

2. Ποια η ιστορία; Που αποδίδετε τα αποτελέσματα;

Τοποθετημένος επαγγελματικά στον κλάδο από το 2000 και διαπιστώνοντας τον χαμηλό βαθμό οργάνωσης, την έλλειψη κουλτούρας αφοσίωσης και εξυπηρέτησης του πελάτη,  αποφάσισα να δημιουργήσω την Manifest Services το 2003, με αποκλειστικό προσανατολισμό τις εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας και υψηλών απαιτήσεων στο Facilities Management.
Κι αυτό γιατί, εκτίμησα και δικαιώθηκα γρήγορα σε αυτό, ότι είχε έλθει η στιγμή το Facilities Management που κυριαρχούσε στον Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο τοπίο, θα υιοθετείτο και στην Ελλάδα, ως αναπόσπαστο τμήμα των επιχειρησιακών σχεδίων.
Έτσι στο πρόσωπο της Manifest Services οι επιχειρήσεις βρήκαν ένα νέο στρατηγικό συνεργάτη.

3.    Ποία είναι τα στοιχεία που κάνουν την Manifest να ξεχωρίζει;
Από την ίδρυσή της η Manifest Services διαμόρφωσε μια ελκυστική και συμφέρουσα επιχειρηματική πρόταση βασισμένη:
–    Στην αδιαπραγμάτευτη ποιότητα των υπηρεσιών της.
–    Σε αυτό που κυριαρχεί διεθνώς κα διατυπώνεται ως «Best Value for your money», δηλαδή την μεγιστοποίηση της απόδοσης των χρημάτων που επενδύει ο πελάτης.
–    Στην αφοσίωση στον πελάτη, με κατανόηση των απαιτήσεων και αναγκών του, με δέσμευση για το αποτέλεσμα, με συνέπεια  ευελιξίας, ταχύτητα και ειλικρίνεια στην εξυπηρέτησή του.
Έτσι οικοδομήθηκαν και οικοδομούνται μακροχρόνιες σχέσεις, σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες.
Κάθε ανάληψη νέου έργου αποτελεί τιμή και ευθύνη αλλά και μια νέα συλλογική δημιουργική πρόκληση, σε νέα εξέλιξη.
Αυτόν τον στόχο υπηρετούμε, γιατί για μας ιστορία σημαίνει συνεχής εξέλιξη, βήματα μπροστά.
Καθημερινά από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής μας μέχρι και σήμερα, αποδεικνύουμε ότι είμαστε μια εταιρεία που δημιουργήθηκε  για να ηγηθεί του κλάδου.

4. Πως βλέπετε την εξέλιξη του κλάδου;

Όπως είχαμε προβλέψει από το 2003, ο κλάδος του Facility Management καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Επιτυχημένοι επιχειρηματικοί όμιλοι με εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας έχουν προκρίνει το Facility Management ως αναπόσπαστο τμήμα του επιχειρησιακού τους σχεδίου.
Γιατί έτσι αποφεύγουν την πολυπλοκότητα και το κόστος διαχείρισης πολλών προμηθευτών υπηρεσιών και επιλέγουν:
–    Ένα πρόσωπο να επικοινωνούν.
–    Μία ενιαία ομάδα, αφοσιωμένη στην εξυπηρέτηση.
–    Μια ενιαία διαδικασία μείωσης και ελέγχου του κόστους.
–    Μία εταιρεία ως στρατηγικό συνεργάτη.
Όλη αυτή η δυναμική αναδιαρθρώνει τα μερίδια αγοράς των εταιρειών του κλάδου.
Αναδιάρθρωση από την οποία η Manifest Services, χάρη στην ταύτιση του ονόματός της με την ολική ποιότητα, επωφελείται αποφασιστικά εδραιώνοντας τη θέση της.

5. Τι αλλαγές επέφερε η κρίση;

Η υπάρχουσα κρίση, θα έλεγα, παγίωσε τις τάσεις των αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί καθώς διεθνείς επιχειρησιακοί όμιλοι, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των λειτουργικών τους αναγκών και μείωσης των εξόδων, αναζητούν στρατηγικό συνεργάτη.
Έτσι οι εταιρείες με μονοθεματική παροχή υπηρεσιών συντήρησης, χωρίς οργάνωση και με απουσία σύγχρονων συστημάτων διοίκησης, αποχωρούν από τον Κλάδο ή διακόπτουν την δραστηριότητά τους.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι να επιταχύνει την εξυγίανση του Κλάδου και να προκρίνει τον υγιή ανταγωνισμό, ο οποίος για τη Manifest αποτελεί εφαλτήριο ανάπτυξης.

6. Πόσο σας έχει επηρεάσει η κρίση;

Η κρίση που βιώνει η χώρα μας δεν κάνει διακρίσεις. Κανένας κλάδος δεν αποφεύγει τις επιπτώσεις κι ας μην έχει ευθύνη γι’ αυτό.
Η περίοδος της αλόγιστης κατανάλωσης και του «υψηλού βιοτικού επιπέδου», που στηριζόταν στην αύξηση του δημόσιου χρέους έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Κατά την άποψη μου, η χώρα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, αλλά η πολιτεία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες, πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να εργασθούμε μεθοδικά και σκληρά και να ζήσουμε με ορθολογικό τρόπο.
Η αποδοχή αυτής της « νέας πραγματικότητας» αποτελεί πιστεύω, το πιο σημαντικό βήμα, με δεύτερο πιο σημαντικό την επιθετική αντιμετώπιση της κρίσης.
Εμείς εκλαμβάνουμε την κρίση ως πρόκληση και τα επιχειρηματικά ρίσκα που την συνοδεύουν, ως ευκαιρίες.
Εξάλλου η πορεία της Manifest Services και τα τρέχοντα οικονομικά της αποτελέσματα, δημιουργούν βάσιμη αισιοδοξία, που σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζεται σε εφησυχασμό.

 7. Υπάρχει συμπαράσταση από την Πολιτεία;

Στον κλάδο μας έχει διαμορφωθεί ένα συλλογικό αίτημα για ίσες ευκαιρίες και τήρηση ίσων αποστάσεων στο καθεστώς των δημόσιων προμηθειών.
Δεν χρειαζόμαστε κίνητρα. Μας αρκεί να αφαιρεθούν τα αντικίνητρα.
Γιατί την ποιότητα των υπηρεσιών την έχουν υποκαταστήσει τα νομικίστικα τερτίπια, οι αδιαφανείς διαδικασίες, οι εξόφθαλμες φωτογραφικές διατάξεις.
Έτσι φαλκιδεύεται ο υγιής ανταγωνισμός και υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών.
Δείτε την υποβαθμισμένη εικόνα των εγκαταστάσεων του δημόσιου τομέα.
Αυτή η κλειστή αγορά, ο κλειστός κόσμος που έχει δημιουργηθεί πρέπει να ανοίξει, κι αυτό είναι αρμοδιότητα και αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας.

8. Τι αποτελέσματα προβλέπετε να καταγράψει η Manifest για το 2010; Ποίοι είναι οι στόχοι και τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μέσα σε ένα περιβάλλον, προϊόν της κρίσης, η πρόβλεψη μας για το έτος 2010 δείχνει διευρυμένο κύκλο εργασιών, κατά 29-31% και αντίστοιχα αύξηση  της κερδοφορίας κατά 10-11%.
Αποτελέσματα που αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το 2011.
Το ότι για την Manifest Services το 2010 είναι η καλύτερη χρονιά σε κύκλους εργασιών και από τις καλύτερες σε συντελεστή κερδών, είναι δείγμα ότι εισέρχεται σε μία νέα εποχή.
Στοχεύουμε στην αύξηση του μεριδίου μας στην αγορά, με παράλληλη διατήρηση της υγείας των οικονομικών μεγεθών και ενίσχυση των θετικών λειτουργικών αποτελεσμάτων.
Παράλληλα σχεδιάζουμε την μετεγκατάσταση σε νέο κτίριο, αποβλέποντας στην ενίσχυση της οργανωτικής και τεχνολογικής μας υποδομής.
Ωστόσο παραμένουμε πάντα σε ετοιμότητα, γιατί στην σημερινή οικονομία όλα είναι αλληλένδετα και κάποιες πιθανές αναταράξεις που, χωρίς κινδύνους με την πρώτη ματιά, μπορεί να πλήξουν την περιφέρεια του κλάδου με αστραπιαία ταχύτητα.
Εξάλλου φαίνεται ότι παγκόσμια, η τρέχουσα οικονομική ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη οικονομική επιβράδυνση που έχουμε γνωρίσει στην πρόσφατη οικονομική ιστορία.

9. Με ποια όπλα αντιμετωπίζετε το μέλλον;

Ιστορικά γνωρίζουμε ότι μπορεί τώρα οι εποχές να είναι δύσκολες, ωστόσο τίποτε δεν διαρκεί για πάντα.
Όμως, ακόμη και τότε, η επιχειρηματική ανάπτυξη δεν διατάσσεται αλλά προετοιμάζεται με την ολική ποιότητα των υπηρεσιών μέσω του οργανωτικού σχεδιασμού και την αριστοποίηση της εξυπηρέτησης.
Και όλα αυτά απαιτούν επενδύσεις, που τις έχουμε προγραμματίσει και χρηματοοικονομική υγεία που έχουμε κατακτήσει, διαμορφώνοντας ιδανικό και ασφαλές κλίμα εργασίας για το προσωπικό και τους συνεργάτες μας.

10. Ποιά υπήρξαν τα σημεία καμπής στην 7χρονη πορεία σας;

Ένα από τα γνωρίσματα της Manifest Services είναι τα γρήγορα ανακλαστικά, το απαιτεί εξάλλου η ταχύτητα των εξελίξεων.
Η ευελιξία και προσαρμοστικότητα μας επιτρέπουν να λαμβάνουμε γρήγορες αποφάσεις και ακόμη γρηγορότερα να τις υλοποιούμε.
Ενδεικτικά, ως τέτοιες αποφάσεις μπορούμε να καταγράψουμε την δημιουργία της πρώτης θυγατρικής του Ομίλου την Manifest Security καθώς επίσης την   δημιουργία ενός σύγχρονου, αυτόνομου Εκπαιδευτικού Κέντρου.

11. Ποια υπήρξε η ευτυχέστερη στιγμή;

Αυτή η σύντομη πορεία των 7 χρόνων, δεν μπορεί παρά να είναι ο πρόλογος μιας μεγάλης προσπάθειας μέσα από την οποία πιστεύω, με αισιοδοξία και σοβαρό σχεδιασμό, το μέλλον να μας βρει και πάλι υγιείς, δυνατούς και με εκπληρωμένους τους στρατηγικούς στόχους.
Οι συγκινήσεις και οι επιτυχίες ήταν και πολλές και δύσκολα κανείς μπορεί είτε να τις ξεχωρίσει, είτε να τις ιεραρχήσει.
Όταν όμως, ένας ανεξάρτητος Οργανισμός με το κύρος της ICAP  επιβραβεύει την χρηματοοικονομική μας υγεία απονέμοντας στην Manifest Services την διάκριση, της  ‘’Strongest Companies in Greece’’, τότε η επαγγελματική ικανοποίηση αλλά αν θέλετε και η συγκίνηση την αναδεικνύει ως ξεχωριστή στιγμή.
Εξάλλου είμαστε η μοναδική εταιρεία του κλάδου που απολαμβάνει αυτή την διάκριση αλλά και συνολικά στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή, δυνατότητα ένταξης έχει μόνο μία στις δέκα επιχειρήσεις.

Η σημαντική διάκριση που έλαβε η επιχείρηση του κ. Δ. Αμμολοχίτη

12. Ποια περίοδο θα προσδιορίζατε ως δυσκολότερη;

Να ξέρετε ότι οι δύσκολες στιγμές και προσπάθειες είναι αυτές που έχουν θέσει τα θεμέλια αλλά και την σφραγίδα, τόσο στην πορεία όσο και στην ταυτότητα της Manifest Services.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δυσκολίας, συνδέονται με τα 3 πρώτα χρόνια ζωής του Ομίλου , λογω της στενότητας των αρχικών κεφαλαίων εκκίνησης.
Αυτή η δυσκολία, με τα χαρακτηριστικά της, προσδιόρισε την προσωπικότητα της αυτοδημιούργητης  Manifest Services αλλά συνάμα και τον κόσμο των δυνατοτήτων της, δημιουργώντας υπεραξίες.
Ευκαιρίας δοθείσης, επιθυμώ να εκφράσω την προσωπική μου ευγνωμοσύνη προς τους πελάτες μας που χάρη στην εμπιστοσύνη τους, ξεπερνάμε κάθε δύσκολη περίοδο, αλλά και προς το σύνολο του προσωπικού που με σκληρή καθημερινή δουλειά και μέθοδο, ενδυναμώνει την στρατηγική θέση της εταιρείας στον κλάδο.

13. Έχετε να δώσετε κάποια συμβουλή στους νέους που επιχειρούν σήμερα;

Όπως ήδη έχω αναφέρει, είμαστε και εμείς μια νέα εταιρεία μόλις επτά ετών, με επιτελική και διοικητική ομάδα χαμηλού μέσου όρου ηλικίας.
Καταθέτω με κάθε σεβασμό προς τους νέους, όχι συμβουλές, αλλά εμπειρίες:
Θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα ταλέντα και τις ικανότητές τους, στηριζόμενοι μόνο στις δικές τους δυνάμεις και να επιμένουν, σταθερά, σε τρεις αρχές:
Σκληρή δουλειά!
Μετριοφροσύνη!
Πίστη και Επιμονή !
Ξέρετε, η παρουσία των νέων στον επιχειρηματικό στίβο , στην καρδιά της κρίσης, αποτελούν την πιο ενθαρρυντική ένδειξη για το μέλλον.
Χθες, ως χώρα, πορευόμασταν με δανεικά, σήμερα, πλέον, πρέπει να πορευτούμε με παραγωγή πλούτου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε