Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Προσωρινό ”φρένο” από το ΣτΕ στα έργα κατασκευής οκτώ αιολικών πάρκων και 73 ανεμογεννητριών

Προσωρινό ”φρένο” από το ΣτΕ στα έργα κατασκευής οκτώ αιολικών πάρκων και 73 ανεμογεννητριών
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Προσωρινό «φρένο» έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στα έργα κατασκευής οκτώ αιολικών πάρκων και 73 ανεμογεννητριών στη περιοχή Καφηρέα του Δήμου Καρύστου Εύβοιας.

Με προσωρινές διαταγές του προεδρεύοντα του θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπροέδρου, Ιωάννη Γράβαρη, «μπλόκαραν»-προς το παρόν- τα έργα. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας έχει προσφύγει ο Σύλλογος για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας και τρεις κάτοικοι της Καρύστου κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και κατά 27 αποφάσεων του με τις οποίες προβλέπεται η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Με τις εν λόγω υπουργικές αποφάσεις εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των επίμαχων αιολικών πάρκων, όπως και οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία τους.

Στα 8 αιολικά πάρκα  προβλέπεται η εγκατάσταση  73 ανεμογεννητριών οι οποίες θα παράγουν 167,9 MW, η κατασκευή υπογείου δικτύου  μέσης τάσης 20MW και η κατασκευή τριών σταθμών ανυψωτικής τάσης 20/150 KV  στις θέσεις Αμυγδαλέα, Αντιά και Πλατανιστός της Καρύστου.

Μεταξύ άλλων στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι τα οκτώ αιολικά πάρκα θα εγκατασταθούν μέσα σε δασική έκταση ενταγμένη στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000, χαρακτηρισμένη ως τόπος Κοινοτικής σημασίας και ζώνη ειδικής προστασίας για την ορνιθοπανίδα.

Στις προσωρινές διαταγές του, ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, αναφέρει : «Διατάσσουμε να μην εκτελεσθεί οποιαδήποτε περαιτέρω εργασία που κατατείνει στην πραγματοποίηση των επίδικων έργων, μέχρι την έκδοση απόφασης επί του αιτήματος αναστολής των προσβαλλόμενων αποφάσεων».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις