weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Προσοχή, στο ίντερνετ κυκλοφορούν ζόμπι!

Προσοχή, στο ίντερνετ κυκλοφορούν ζόμπι!
Μπορεί ο υπολογιστής μας να ανήκει σε ένα δίκτυο με εκατομμύρια μέλη που να μην είναι ούτε το Facebook ούτε το φόρουμ για το αγαπημένο μας χόμπι; Και όμως, είναι δυνατόν. Και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουμε!
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα” πρόκειται για τους υπολογιστές που αποκαλούνται «ζόμπι» και εν αγνοία του χρήστη τους χρησιμοποιούνται για σκοπούς κάθε άλλο παρά θεμιτούς. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Μicrosoft, μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν πάνω από δύο εκατομμύρια τέτοιοι «υπολογιστές-ζόμπι». Συγκεντρώνονται σε δίκτυα, γνωστά ως botnets, που αποτελούνται από κομπιούτερ μολυσμένα με κακόβουλο λογισμικό τα οποία ελέγχονται από έναν κεντρικό υπολογιστή και χρησιμοποιούνται συνήθως για εγκληματικές ενέργειες στο Διαδίκτυο.
 
 
Σκοπός αυτών των «μολυσμένων» δικτύων είναι η μαζική αποστολή ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (spam mail). Μπορούν όμως να επεκταθούν και σε άλλες λιγότερο «αθώες» δραστηριότητες. Μια συνηθισμένη ενέργεια είναι η «επίθεση» με αποστολή αμέτρητων spam προκειμένου ένας ιστότοπος να λειτουργεί προβληματικά.
 
Ο συνηθέστερος τρόπος «εισβολής» σε έναν υπολογιστή, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είναι μέσω παραπλανητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail) το περιεχόμενο των οποίων αφορά συνήθως κάποια προσφορά ενός δώρου ή ταξιδιού. Ετσι ζητείται από τον παραλήπτη να πλοηγηθεί στον σύνδεσμο που υπάρχει στο μήνυμα με το φανταχτερό δώρο. Εκείνος ανυποψίαστος ανοίγει το e-mail του, τότε ενεργοποιείται ένας ιός που εισβάλλει στο λειτουργικό σύστημα και ο αποστολέας αποκτά τη διαχείριση του υπολογιστή.
 
Με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική διεύθυνση του παραλήπτη και στέλνει παραπλανητικά μηνύματα ώστε να αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης σε ηλεκτρονικές συναλλαγές των θυμάτων του, όπως π.χ. το e-banking. Το botnet Ζeus, η ύπαρξη του οποίου εξακριβώθηκε το 2007 στις ΗΠΑ, με τις τελευταίες του αναβαθμίσεις μπορεί να παρακολουθεί την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού και όλα τα στοιχεία του κατόχου στον διαχειριστή των «ζόμπι». Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αστυνομίας, εστιάζεται στο γεγονός ότι οι χάκερ ανακαλύπτουν και ανανεώνουν διαρκώς τους τρόπους με τους οποίους παρακάμπτουν τα προγράμματα αντιμετώπισης ιών.
 
Στις διαδικτυακές κοινότητες λειτουργεί ακόμη και… ενοικιαστήριο botnet. «Στη μαύρη αγορά και σε underground κοινότητες στο Ιnternet μπορεί κάποιος να νοικιάσει ένα botnet για μερικές εκατοντάδες ευρώ το οποίο θα έχει στη διάθεσή του για λίγες ώρες ή ημέρες ή ακόμη και να παραγγείλει ειδικό κακόβουλο λογισμικό, για να φτιάξει το δικό του botnet» τονίζει ο κ. Βλάχος.
 
Πέρα από τα δίκτυα των υπολογιστών ζόμπι, τα wi-fi, τα ασύρματα δίκτυα δηλαδή, ιδιαίτερα όσα είναι παλαιότερης τεχνολογίας, είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα σε χρήση για κακόβουλες ενέργειες. Π.χ., οι παιδόφιλοι συνηθίζουν να εισέρχονται στο Ιnternet μέσω αυτών. Ετσι «κατεβάζουν» ή διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας χρησιμοποιώντας την… πόρτα εισόδου ενός άλλου χρήστη ώστε να μην εντοπιστούν. Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., το ίδιο «κόλπο» χρησιμοποιούν όσοι κάνουν ηλεκτρονικές αγορές με πλαστές πιστωτικές κάρτες, εκβιαστές κ.ά. Καλό είναι όσοι έχουν ασύρματα δίκτυα να αλλάζουν συχνά τον κωδικό πρόσβασης.
 

Ενότητες
#TAGS MM