Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Προσπαθούν “να χρυσώσουν το χάπι” της ακρίβειας του πετρελαίου θέρμανσης

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τρεις κινήσεις, ως αντιστάθμισμα στη μεγάλη επιβάρυνση από την αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης αποφασίστηκε το βράδυ του Σαββάτου σε κλειστή σύσκεψη στο υπουργείο οικονομικών. Η πλήρης ενοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αναμένεται να επιβαρύνει αρκετές χιλιάδες φορολογουμένων.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει λοιπόν να πάρει τρία αντισταθμιστικά μέτρα, προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος από το κόστος αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τα μέτρα αυτά είναι:

1.Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης από 412 ευρώ το χιλιόλιτρο που είναι σήμερα στα 390 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η μείωση του φόρου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της λιανικής τιμής πώλησής του κατά 5-6 λεπτά το λίτρο.

 
Βέβαια, με την εξίσωση των φόρων το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η διάθεσή του θα πωλείται στην ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης, επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Υπολογίζεται ότι οι καταναλωτές, με εξαίρεση τα φτωχά νοικοκυριά που θα λάβουν το ειδικό επίδομα, θα πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερα μέχρι και 50%.

2. Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Το επίδομα εξετάζεται να καταβληθεί με κοινωνικά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια σε δύο ή τρεις δόσεις. Η πρώτη δόση θα χορηγηθεί με την πρώτη αγορά πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου και η δεύτερη μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, καθώς και όσοι είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι θα λάβουν μέχρι το τέλος του έτους το επίδομα θέρμανσης.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί για τις ευπαθείς ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, τα άτομα με αναπηρία κ.λπ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αποφασίστηκε να εξεταστούν από μηδενική βάση οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και τα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία αυτό χορηγείται. Επίσης συζητήθηκε να υπάρξει αποτελεσματική διασταύρωση φορολογικών στοιχείων, ώστε να λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης όσοι πραγματικά το δικαιούνται και όχι μόνο με βάση τις φορολογικές δηλώσεις.

 

3. Αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο σήμερα είναι 20% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα μεγαλώσει και η έκπτωση για το φυσικό αέριο, το οποίο αναμένεται να κοστίζει 30% με 40% πιο φθηνά.

Tην τελική απόφαση θα πάρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς η Τρόικα δεν έχει αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο μέτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Έρευνα Newsit: Ένα μισθό θα χάσουμε από το “καπέλο” στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

Παγώνει ο ΦΠΑ – Διπλασιάζεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε