Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Προσποιούνται τους άρρωστους για να βρουν τροφή και καταφύγιο στα νοσοκομεία

Τραγικές διαστάσεις παίρνει η φτώχεια και η πείνα στην χώρα μας αφού αρκετοί συνάνθρωποι μας φτάνουν στο να κάνουν τους άρρωστους για να μπουν σε νοσοκομεία αλλά και ψυχιατρεία για να έχουν τροφή και στέγη.
Ανήμποροι άνθρωποι επιδιώκουν με κάθε τρόπο την εισαγωγή τους σε κάποιο νοσοκομείο. Στην απόγνωσή τους φθάνουν να υποκριθούν τους πάσχοντες, ακόμα και τους ψυχικά διαταραγμένους, για να πετύχουν ολιγοήμερη νοσηλεία
 
Μοιάζει απίστευτο, αλλά η συχνότητα των περιστατικών καταδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα: Εκατοντάδες άστεγοι «υποδύονται» τους αρρώστους στις γενικές εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, με στόχο να βρουν στέγη και φαγητό, έστω και για μία νύχτα.
 
Κάποιοι μάλιστα, δεν διστάζουν να στήσουν έως και ψεύτικους καβγάδες έξω από τα αστυνομικά τμήματα, πολλές φορές μαζί με τους συγγενείς τους, έτσι ώστε με εισαγγελική παρέμβαση να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους για εγκλεισμό στο Δρομοκαΐτειο ώστε να βρουν, στην κυριολεξία, ένα κομμάτι ψωμί και ένα κρεβάτι να κοιμηθούν!
 
 
Όπως γράφει το “Έθνος της Κυριακής”, σύμφωνα με τις καταγγελίες εκπροσώπων των εργαζομένων σε νοσοκομεία, όπως το Λαϊκό και ο Ευαγγελισμός, δεκάδες είναι πλέον οι περιπτώσεις αστέγων, που ενώ εισήχθησαν κανονικά για νοσηλεία και τα προβλήματα της υγείας τους αντιμετωπίστηκαν, η παραμονή τους παρατείνεται, καθώς δεν υπάρχουν κρεβάτια στους ξενώνες φιλοξενίας.
 
Από τη μία πλευρά, η ανθρωπιστική αντιμετώπιση διοίκησης, γιατρών, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτικού προσωπικού επιβεβαιώνει την ευαισθησία τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι.
 
Από την άλλη, ασφαλισμένοι ασθενείς που περιμένουν την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία, στέκονται στην ουρά της λίστας αναμονής. Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των πολύτιμων κλινών που προορίζονται για σοβαρά περιστατικά καθυστερεί.
 
Επιπρόσθετα, σε σχέση με τα νοσήλια εγείρονται διάφορα ζητήματα, ιδίως στην περίπτωση ανυπαρξίας ασφάλισης, όπως παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις αστέγων. Ετσι, στον ήδη προβληματικό προϋπολογισμό των μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων που αποτελεί μόνιμο «αγκάθι» του ΕΣΥ, προστίθενται τα έξοδα της νοσηλείας ανήμπορων συμπολιτών μας.
 
Πέρα τώρα από τους άστεγους, δραματικά έχει αυξηθεί και ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να μην έχουν βγει «στον δρόμο», αλλά για διάφορους λόγους (έχασαν τη δουλειά και την ασφάλισή τους κλπ.) αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τα έξοδα μιας απλής εξέτασης στα εξωτερικά ιατρεία.
 
Είκοσι χιλιάδες άτομα υπολογίζεται ότι ζουν στους δρόμους των πόλεων τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το φαινόμενο συνεχώς διογκώνεται.
 
Και παρά την αύξηση αυτή, οι ξενώνες αστέγων παραμένουν ακριβώς οι ίδιοι: οι δύο του δήμου Αθηναίων, καθώς και εκείνοι του υπουργείου Υγείας, του Ερυθρού Σταυρού και της Κλίμακας δεν ξεπερνούν τις 300 κλίνες, νούμερο που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό.
 
 
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, στην Ελλάδα με τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς, ο αριθμός των σύγχρονων «Αθλίων» ήταν περιορισμένος. Η οικονομική κρίση όμως «ξεσπίτωσε» ανθρώπους-οικογένειες «πέραν πάσης υποψίας», που έχασαν τη δουλειά τους, την επιχείρησή τους, το σπίτι τους λόγω χρεών.
 
Τα σημεία που μένουν τα βράδια οι άστεγοι συνεχώς αλλάζουν. Κάπως έτσι προέκυψε η λύση των νοσοκομείων που εφημερεύουν. Αυτά είναι τώρα πια τα μοναδικά καταφύγιά τους. Πάνω στα ράντσα των διαδρόμων θα περάσουν άλλη μια παγωμένη νύχτα για να μην πεθάνουν από το κρύο σε κάποιο παγκάκι.
 
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε