Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Πρώτη κατοικία χωρίς “πόθεν έσχες”

Να ξαναζεστάνουν την αγορά ακινήτων επιχειρούν στην κυβέρνηση, αφού τα πάντα έχουν “παγώσει” και η οικοδομή αναστενάζει. 

Ετσι, μαζί με το φορολογικό νομοσέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή με τον προϋπολογισμό του 2011, θα περιλαμβάνεται και η κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, αποφασίστηκε να αναβληθούν οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων για το δεύτερο εξάμηνο του 2011, να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων από 24% σε 20% και να θεσπιστούν ισχυρές φοροαπαλλαγές για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων. Τα κίνητρα για νέες επενδύσεις θα περιληφθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα κατατεθεί κατά προτεραιότητα τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Εξι μήνες μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου η κυβέρνηση προετοιμάζεται να επαναφέρει σε ισχύ παλαιότερες διατάξεις προκειμένου να δώσει ξανά ζωή στην οικοδομή, η οποία συνεχίζει την πτωτική της τροχιά για δεύτερη συνεχή χρονιά.

 Τώρα σχεδιάζει να εξαιρέσει από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» την αγορά της πρώτης κατοικίας ώστε να κινηθεί η αγορά, να πωληθούν τα περίπου 150.000 αδιάθετα νεόδμητα διαμερίσμα τα και, το σημαντικότερο, να άρει το εμπόδιο στην εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Σημαντικά κεφάλαια Ελλήνων παραμένουν σε ξένες τράπεζες, παρά το κίνητρο του επαναπατρισμού που έδωσε η κυβέρνηση, καθώς δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε ακίνητα.

Η κατάργηση της απαλλαγής του «πόθεν έσχες» επηρεάζει αναδρομικά και χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν συνάψει δάνεια όχι μόνο το τρέχον έτος αλλά και τα προηγούμενα και πρέπει να δικαιολογήσουν από τα εισοδήματά τους το σύνολο της τοκοχρεολυτικής δόσης στεγαστικού δανείου και όχι μόνο των τόκων, όπως προέβλεπε ο νόμος προτού αλλάξει.

Με την κατάργηση των ελέγχων παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων και θα έρθουν στην επιφάνεια χρήματα που ως τώρα «κρύβονταν» είτε στο εξωτερικό είτε σε ελληνικές τράπεζες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε