Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Πρώτη μέρα χωρίς τσιγάρο – Το έλα να δεις στα… πεζοδρόμια!

Πρώτη μέρα χωρίς τσιγάρο – Το έλα να δεις στα… πεζοδρόμια!
Πρώτη μέρα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και οι εικόνες που συναντήσαμε στους δρόμους είναι σαφής, για αρχή τουλάχιστον αρκετοί πολίτες υπακούν και κάνουν τον νόμο πράξη. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Μια βόλτα έξω από τράπεζες, ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες είναι αρκετή για να εξακριβώσουμε ότι οι πολίτες δειλά δειλά αρχίζουν να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες.
 
Πεζοδρόμια, πεζούλια και παγκάκια τα…”νέα καπνιστήρια” για του φανατικούς καπνιστές, ωστόσο από το ρεπορτάζ του NewsIt διαπιστώνουμε ότι πρωταγωνιστές είναι πρόθυμοι να δεχθούν το νέο αντικαπνιστικό μέτρο καθώς πολλοί από αυτούς το βλέπουν ως ένα ευχάριστο δίαλλειμά από την εργασία τους γιατί όπως λένε και οι ίδιοι παίρνουν τον αέρα τους!

 
Όπως ο Σταύρος μας εξηγεί το βρίσκει θετικό γιατί καπνίζει λιγότερο και κάνοντας το διάλλειμά του ”βλέπει” και κόσμο για να περάσει η ώρα του,επίσης θεωρεί ότι πρέπει να επικρατήσουν τα μέτρα.
 
 

 
 
Λίγα μέτρα πιο κάτω έξω από το κατάστημα που εργάζεται συναντήσαμε την Μαρία κατά την διάρκεια του διαλείμματος και μας είπε πως για εκείνη η προσαρμογή είναι εύκολη αφού στη δουλεία της έχει απαγορευθεί το κάπνισμα εδώ και 6 χρόνια όποτε δεν βρίσκει καμία διαφορά, όσον αφορά τα εστιατόρια και τα μπαρ τονίζει πώς δεν την ενοχλεί που θα πρέπει να βγαίνει έξω για να καπνίσει.
 
 
 
 
Στον φακό του NewsIt μίλησε και η Όλγα και διευκρινίζει πως κάλως ήρθαν τα νέα αντικαπνιστικά μέτρα και πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους μη καπνίζοντες αλλά πρέπει να υπάρχουν χώροι και για τους καπνιστές, στο τέλος όμως θα προσαρμοστεί έστω και αναγκαστικά.
 
 
 

 
 
Ο αντικαπνιστικός νόμος ξεκινά με συστάσεις και ο πρώτος μήνας χαρακτηρίζεται ως «περίοδος χάριτος». Οι συστάσεις θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, εφόσον μια επιχείρηση, ή ένας καπνιστής, «υποτροπιάσουν» και το φαινόμενο επαναληφθεί. Οι δε συστάσεις για την επιχείρηση, όπως διευκρίνισε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο, που υποχρεούται να κρατά και να επιδεικνύει, όταν το ζητούν τα ελεκτικά όργανα, κάθε καταστηματάρχης.

Αυτή τη φορά, «το κυνήγι του καπνού», όπως διαμηνύει το Υπουργείο, γίνεται με μειωμένα -κατά το ήμισυ- πρόστιμα, αλλά οι έλεγχοι θα «σφίξουν» από 9.500 ελεγκτές – 530 επόπτες δημόσιας υγείας, 4.500 αστυνομικούς της Δημοτικής Αστυνομίας και 4.500 λιμενικούς.

Υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, ωστόσο, δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει οδηγίες. «Κανείς δεν μας έχει ενημερώσει για τίποτε», λένε.

Όπως προβλέπεται, 50 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για όσους καπνίζουν σε στεγασμένο δημόσιο χώρο και το ποσό θα διπλασιάζεται αν κάποιος καπνίσει σε χώρο εκπαίδευσης, ή νοσοκομείο. Για εκείνους που δεν συνεργάζονται, αναμένεται έως και αυτόφωρο. Οι επιχειρηματίες που θα κάνουν τα …στραβά μάτια στους καπνιστές πελάτες τους θα τιμωρούνται, επίσης, με πρόστιμα που κυμαίνονται από τα 500 έως τα 10.000 ευρώ, ανάλογα με το πόσες φορές θα βρεθούν να διαπράττουν την παράβαση. Στην πέμπτη υποτροπή προβλέπεται αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Από τις 8 το πρωί λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή 1142 στην οποία, σε πρώτη φάση, θα παρέχονται πληροφορίες για τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ έπειτα από ένα διάστημα θα δέχεται καταγγελίες για παραβάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Κόψτε το κάπνισμα σε 6 μέρες

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε