Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα σε όλη την Ελλάδα

Στην Πέλλα ανήμερα της πρωτοχρονιάς ανάβουν φωτιές στην πλατεία
Στην Πέλλα ανήμερα της πρωτοχρονιάς ανάβουν φωτιές στην πλατεία

Δείτε πως γιόρτασαν τον ερχομό του νέου χρόνου από τα Γρεβενά μέχρι την Κεφαλλονιά.  

Γρεβενά

Ρουγκατσάρια ονομάζουν οι ντόπιοι τα κάλαντα που λένε ανήμερα της πρωτοχρονιάς. Άντρες ντυμένοι τσολιάδες συνοδεύονταν από έναν ακόμη ντυμένο γυναίκα και έναν “ρουγκατσάρη”, δηλαδή έναν άντρα βαμμένο μαύρο και γεμάτος κουδούνια. Γύρισαν από σπίτι σε σπίτι και τραγούδησαν παραδοσιακές μελωδίες.

Ο Αργύρης Καραλλιόλιος, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού Αμυγδαλιές εξηγεί στο NewsIt.gr ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και την γιορτή “Μικρά Διονύσια”, η οποία στο πέρασμα των χρόνων μετεξελίχθηκε και συνδυάστηκε με την ζωή των κλεφτών του ’21 στα βουνά.

Σύμφωνα με την παράδοση οι κλέφτες κατέβαιναν μια φορά τον χρόνο για να εφοδιαστούν με τρόφιμα. Ο άντρας ντυμένος γυναίκα συμβολίζει την βοήθεια που προσέφεραν οι γυναίκες κατά την διάρκεια του αγώνα, ενώ ο “ρουγκατσάρης” με τα κουδούνια είναι ο Τούρκος που κοροϊδεύουν.

Πέλλα

Στο χωριό Αριδαία στην Πέλλα οι κάτοικοι 2 ημέρες πριν την πρωτοχρονιά αλλά και ανήμερα έβαλαν φωτιές στην πλατεία του χωριού και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Σύμφωνα με το έθιμο, οι φωτιές ζεσταίνουν τον Χριστό που είναι μόλις λίγων ημερών.

Σάμος

Ανήμερα πρωτοχρονιάς αναβιώνει το έθιμο “Μπολιστρίνια”. Οι ρίζες του φτάνουν μέχρι την Ρωμαϊκή εποχή, όταν ένας βοσκός προσέφερε ως δώρο στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο ένα κλαδί από δέντρο Στρήνα το οποίο φυτρώνει την Σάμο.

Σήμερα τα παιδιά στο νησί ετοίμασαν ένα πιάτο με παραδοσιακά γλυκά και τα πρόσφεραν στους γονείς ,σε συγγενείς και στους κουμπάρους. Εκείνοι ανταπέδωσαν το κέρασμα με χρήματα ή δώρα.

Κεφαλλονιά

Με κολόνιες υποδέχθηκαν το νέο έτος οι Κεφαλλονίτες λέει στο Newsit.gr ο υπεύθυνος του πολιτιστικού συλλόγου στο Αργοστόλι, Βίκτωρας Ρουχιώτης. Παιδιά και γονείς μαζεύτηκαν στο λιθόστρωτο και γέμισαν τα νεροπίστολα τους με κολόνια και νερό που φέρνει ο Δήμος σε μεγάλα βαρέλια. Έπαιξαν μπουγέλο και ευχήθηκαν καλή χρονιά ο ένας στον άλλον. Μόλις τελείωσαν πέρασαν από τον μπουφέ για τα παραδοσιακά εδέσματα των ημερών, δηλαδή κουραμπιέδες ,μελομακάρονα και ρακί. 

Στην Αριδαία της Πέλλας οι κάτοικοι έβαλαν φωτιά για να ζεστάνουν τον μικρό Χριστό σύμφωνα με το έθιμο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε