Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πρωτοχρονιάτικη…εφεδρεία για συμβασιούχους αορίστου χρόνου!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης θα λάβουν έως και σήμερα τελευταία ημέρα του χρόνου εκατοντάδες συμβασιούχοι αορίστου χρόνου από τους 44 καταργούμενους ή συγχωνευμένους οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

Πριν κοπάσουν οι αντιδράσεις από το παράθυρο των απολύσεων που άνοιξε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκτός υπηρεσίας θα βρει η Πρωτοχρονιά εκατοντάδες εργαζόμενους αορίστου χρόνου που μπήκαν στις λίστες εφεδρείας.

Έτσι, εκτός δημοσίου θα βρεθούν άμεσα περίπου 700 εργαζόμενοι. Μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης να αποφάσισε ποιους θα εξαιρέσει από το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, ωστόσο αύριο εκπνέει επισήμως ο χρόνος που είχε δοθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις λίστες από τους φορείς και τα Νομικά Πρόσωπα ώστε να κλειδώσει ο αριθμός των 30.000 αποχωρήσεων που ζητεί η Τρόικα.

Από τη συγχώνευση 43 οργανισμών, 170 υπάλληλοι αορίστου χρόνου του ΙΓΜΕ, 17 από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα , 70 από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων και ένας από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας θα παίρνουν για τον επόμενο χρόνο το 60% το βασικού τους μισθού έως ότου βγουν τελικά στη σύνταξη.

Σε πονοκέφαλο αναμένεται να μετατραπεί για το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ακόμα και το θέμα των μετατάξεων καθώς στον Προυπολογισμό περιγράφεται σαφώς πως μετατάξεις, αποσπάσεις ή μετακινήσεις προσωπικού μπορούν να γίνουν μόνο εφόσον υπάρχουν επαρκείς πιστώσεις στην υπηρεσία που μετατάσσονται οι υπάλληλοι. Στον Προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί καθορίζεται όριο δαπανών για κάθε φορέα του δημοσίου χωρίς ωστόσο να του δίνεται η δυνατότητα να δαπανήσει όλα τα χρήματα.

Επιπλέον, ο κάθε φορέας υποχρεούται να ελέγχει την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του έτσι ώστε να εντοπίζει έγκαιρα τις αποκλίσεις και να λαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα. Πρέπει να θεωρείτε δεδομένο πως η επόμενη επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα εντός του Ιανουαρίου θα συνδυαστεί με αυστηρές συστάσεις και άμεση λήψη μέτρων καθώς τα στοιχεία του Προϋπολογισμού καταγράφουν μεγάλες αποκλίσεις από τον στόχο κυρίως στο σκέλος των δαπανών.

Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν μπορούν να γίνουν πλέον φορολογικές παρεμβάσεις και δεν μπορούν να περάσουν οριζόντια μέτρα. Όλες οι παρεμβάσεις που ζητούν πλέον οι τεχνοκράτες είναι μόνο στις δημόσιες δαπάνες. Η εφεδρεία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, οι μετατάξεις θεωρούνται προσλήψεις και πλέον η Τρόικα θα ζητήσει να μπει μαχαίρι στον αριθμό των εργαζομένων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ανοίγοντας σαφώς το δρόμο των απολύσεων.

Σκληρές οι απαιτήσεις της τρόικας για το δεύτερο μνημόνιο – Τι μέτρα θα ζητήσουν οι δανειστές μας

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε