Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Προβλέψεις εφιάλτης για την ανεργία στη χώρα μας – Πάνω από το 16% το 4ο τρίμηνο του 2011

eurokinissi
eurokinissi
Καθόλου καθησυχαστική είναι η έκθεση της Εθνικής τράπεζας τόσο για την ανεργία όσο και για το ΑΕΠ. Προβλέπει δραματική αύξηση της ανεργίας και μείωση του ελληνικού ΑΕΠ.

Μείωση κατά 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ προβλέπει για φέτος η Εθνική Τράπεζα, εξαιτίας των μέτρων αυστηρής λιτότητας, της μείωσης της κατανάλωσης και της υψηλής ανεργίας -η οποία, προβλέπει η τράπεζα, θα ξεπεράσει το 16% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011.
 
Η Εθνική αναμένει επίσης πως το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει φέτος στο 7,5%, από τα επίπεδα περί το 10,5% (υπό αναθεώρηση) του 2010. Την οικονομική κατάσταση θα επιβαρύνουν και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, που εκτιμάται ότι θα μείνουν πάνω από τα 80 δολ. το βαρέλι.
 
 
Η βελτίωση των ελληνικών εξαγωγών το δεύτερο εξάμηνο του 2010, συνεχίζει η ΕΤΕ, δεν αρκούσε για να αντισταθμίσει το αρνητικό περιβάλλον, οδηγώντας σε ύφεση 6,6% το δ’ τρίμηνο -που προβλέπεται πως θα είναι και το τρίμηνο με τη βαθύτερη ύφεση. Οι εξαγωγές προβλέπεται ότι θα παραμείνουν φέτος σε σταθερά θετική τροχιά.
 
Ο πληθωρισμός το 2011 θα κυμανθεί στο 2,7%, έναντι του 4,7% το 2010, καθώς η εκτιμάται ότι η μείωση της κατανάλωσης θα αντισταθμίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που θα προκαλέσει η άνοδος της τιμής του πετρελαίου.
 
Η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι η ιδιωτική κατανάλωση, που κατέγραψε σημαντική μείωση λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα μειωθεί το 2011 κατά 4,6% αντανακλώντας την μείωση των μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και την αύξηση της ανεργίας. Η κατανάλωση θα πληγεί επίσης από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, καθώς η ελληνική οικονομία -τονίζει η ΕΤΕ- παραμένει από τις πλέον «πετρελαϊκά εξαρτημένες» στην ΕΕ.
 
Η ανεργία προβλέπεται να ξεπεράσει το 16%, αντανακλώντας την σημαντική μείωση στην εσωτερική ζήτηση, την μείωση των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα και το πάγωμα των προσλήψεων και την μη ανανέωση των συμβάσεων στον δημόσιο τομέα.
 
Η ΕΤΕ, τέλος, σημειώνει ως θετικές για την ελληνική οικονομία τις πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη μείωση των επιτοκίων των δανείων προς την Ελλάδα, σημειώνοντας πως μειώνουν σημαντικά το βάρος στο δημοσιονομικό μέτωπο.
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε