Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Προβλήματα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία μέσα στο Πάσχα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

“Μπλόκο” στα περισσότερα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας από επίσχεση ειδικευόμενων παιδιάτρων.

 

Χωρίς περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν το Πάσχα τα παιδιατρικά περιστατικά της νότιας Ελλάδας. Οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” προχωρούν σε επίσχεση εργασίας από αύριο, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή οφειλόμενων εφημεριών.
 
Η αποχή τους θα οδηγήσει σε “ασφυξία” τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στην εφημερία. Η αδυναμία του “Αγία Σοφία” να εφημερεύσει θα αφήσει για αρκετές ημέρες χωρίς δημόσια παιδιατρική φροντίδα την Αττική και αρκετούς γειτονικούς νομούς καθώς το νοσοκομείο δέχεται πολλά σοβαρά περιστατικά από αρκετές περιοχές της χώρας.
 
Η ζήτηση υπηρεσιών είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε περιόδους διακοπών ή αργιών. Οι περισσότεροι ιδιώτες παιδίατροι κλείνουν τα ιατρεία τους και οι γονείς των παιδιών έχουν ως μόνη επιλογή τα δημόσια νοσοκομεία Παίδων. Ο κίνδυνος είναι ορατός με δεδομένο ότι το “Αγία Σοφία” εφημερεύει την Μεγάλη Παρασκευή, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα.
 
Σύμφωνα με το “Έθνος” οι γιατροί του νοσοκομείου υπογραμμίζουν ότι η αποχή των ειδικευόμενων από τις εφημερίες είναι πολύ δυσμενής εξέλιξη. Στην εφημερία, εξηγούν, εφημερεύουν αναλογικά ένας ειδικευμένος γιατρός και τρεις ειδικευόμενοι. “Θα είναι σαν να πηγαίνουν στον πόλεμο μόνον οι λοχαγοί, χωρίς στρατιώτες”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
 
Αν οι ειδικευόμενοι δεν εργαστούν, οι ειδικευμένοι δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος της εφημερίας. Η μόνη επιλογή είναι να βασιστεί στην πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου, η οποία διαθέτει πολλούς βοηθούν. Ακόμη κι αν συμβεί αυτό, το νοσοκομείο θα εφημερεύει με ένα μικρό ποσοστό της δυνατότητας του. Οι εφημερίες οδηγούν σε “παράλυση” το σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.
 
Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι γιατροί συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας τους, καθώς ακόμη δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένες εφημερίες από τον περασμένο Δεκέμβριο. Καταγγέλλουν ακόμη ότι το σχετικό κονδύλι είναι φέτος μειωμένο.
 
Αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους διαβεβαιώνει ότι εφημερίες και υπερωρίες δεν έχουν υποστεί τη μείωση του 10% όπως συμβαίνει με όλες τις λειτουργικές δαπάνες και πως μέχρι το τέλος του μήνα θα τις πληρωθούν. Οι ίδιοι όμως συνεχίζουν την επίσχεση μέχρι να δουν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε