weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Προϋπολογισμός-φωτιά στην τσέπη μας-Μειώσεις μισθών και φορo… κεραμίδες για όλους

Προϋπολογισμός-φωτιά στην τσέπη μας-Μειώσεις μισθών και φορo… κεραμίδες για όλους
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Την λαϊκή ρήση «όπου φτωχός και η μοίρα του», φαίνεται να υιοθετεί ο προϋπολογισμός του 2012: Χωρίς ασπίδα προστασίας αφήνει η Κυβέρνηση τις στρατιές των ανέργων που αναμένεται να μπουν στις λίστες ΟΑΕΔ την ερχόμενη χρονιά, αφού παρά τις προβλέψεις για εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας η χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό «ψαλιδίζεται». Ανάλογη τύχη θα έχουν και όσοι λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, μένοντας απόλυτα εκτεθειμένοι απέναντι στην κρίση.
Συγκεκριμένα, αν και ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι σχεδόν 200.000 άτομα θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο 2012 (ανεργία στο 17,1% έναντι 15,5% φέτος), το κράτος θα δώσει στον ΟΑΕΔ 188 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με φέτος για επιδότηση ανεργίας και 140 εκατ. λιγότερα για προγράμματα απασχόλησης! Την ίδια στιγμή θα τεθούν νέα («ορθολογικά») κριτήρια για τα πάσης φύσεως προνοιακές παροχές που θα μειωθούν κατά 30%, από τα 698 εκατ. σε μόλις 500 εκατ. ευρώ.
Έτσι και αλλιώς όλο το οικοδόμημα του προϋπολογισμού στηρίζεται στην γνωστή συνταγή: Νέα αφαίμαξη για τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή μισθωτούς, συνταξιούχους και ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τι βάρος όμως θα κληθεί να «σηκώσει» κάθε μία από τις κατηγορίες των φορολογουμένων;

Μισθωτοί

«Φορο-κεραμίδα» περιμένει σχεδόν όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους. Εφόσον διατηρούν ακόμα την εργασία τους, το 2012 θα πληρώσουν φόρο έως 700 ευρώ επιπλέον με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος του 2011, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ.
Όσοι βγάζουν περισσότερα από 900 ευρώ το μήνα θα έχουν και επιπλέον κράτηση από το μισθό τους λόγω του «κεφαλικού φόρου», ενώ ακόμα θα πληρώνουν και τις δόσεις του κεφαλικού φόρου από το 2011!
Για παράδειγμα, μισθωτός με 30.000 ευρώ μικτά το χρόνο, θα του παρακρατούνται 50 ευρώ το μήνα, ενώ πιθανώς να πληρώνει μέσα στο 2012 και τη δόση των 300 ευρώ που του προέκυψε από το 2011.
Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους το χτύπημα θα είναι πολλαπλό αφού το κράτος υπολογίζει να τους περικόψει 1,6 δισ. από μισθούς και επιδόματα. Με το νέο μισθολόγιο θα χάσουν μέσα στη χρονιά έως και το 20% του μισθού που έπαιρναν το 2011, την ίδια ώρα που θα τους παρακρατείται και άλλο 3% για εισφορά ανεργίας.
Για παράδειγμα, απόφοιτος Λυκείου με 14 χρόνια υπηρεσίας που έπαιρνε 2.300 ευρω στο υπουργείο Οικονομικών, θα «πέσει» στα 1850 ευρώ και θα του παρακρατούνται και άλλα 55 ευρώ κάθε μήνα.
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία που θα χάσουν το 40% του μισθούς τους, ενώ ψαλιδίζεται το εφάπαξ και αυξάνεται η εισφορά που καταβάλλεται για αυτό.   

Συνταξιούχοι

Δεν έχει τέλος το δράμα και για όσους υπολόγιζαν σε μια σύνταξη. Μετά τις μειώσεις του 2011, από το 2012 αναμένεται «γενικό ξεκαθάρισμα» για άτομα που δηλώνουν αναπηρία. Χιλιάδες θα είναι και εκείνοι που θα χάσουν μέρος ή ολόκληρη τη σύνταξή τους επειδή αναγκάζονται να εργάζονται, ενώ «γκρεμίζονται» οι συντάξεις των ειδικών ταμείων των ΔΕΚΟ.
Μέσα στη χρονιά αναμένεται «σφαγή» στις επικουρικές συντάξεις των Ταμείων που έχουν αναλογιστικό πρόβλημα. Το κράτος θα μειώσει κατά περίπου 3 δισ. τις επιχορηγήσεις στα Ταμεία (11% για ΝΑΤ και ΟΑΕΕ, 23% του ΟΓΑ, 41% του ΙΚΑ), ενώ τα αποθεματικά των Ταμείων θα «κουρευτούν» σχεδόν 50%, λόγω του PSI.
Το 2012 θα δοθούν 175 εκατ. λιγότερα για ΕΚΑΣ, γεγονός που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα μειωθούν κατά 15.000-20.000. Υπολογίζεται ότι σχεδόν ο 1 στους 5 μπορεί να χάσει το επίδομα. Αλλά και οι ηλικίας κάτω των 60 χάνουν έως 16%, λόγω του «πέναλτι»  πρόωρης συνταξιοδότησης και της αυξημένης εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ.
 
Ελεύθεροι επαγγελματίες

Μια πρόγευση για το τι τους περιμένει πήραν και οι επιτηδευματίες το 2011. Από το 2012 το ειδικό τέλος επιτηδεύματος θα αυξηθεί κατά 65% και θα φτάνει στα 500 ευρώ το χρόνο, έναντι 300 ευρώ φέτος.
Το δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει και 50% περισσότερους φόρους ως προκαταβολή για το 2013 (1,050 δισ. ευρώ έναντι 700 εκατ. φέτος) και 1,8 δισ. ευρώ (έναντι 1,7 φέτος) από ρυθμίσεις και περαιώσεις παρελθόντων ετών. Την ίδια ώρα πληρώνουν και εισφορά ανεργίας 10 ευρώ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία τους ενδέχεται να καλύψουν με αύξηση εισφορών, την περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων που ελάμβαναν (περίπου 100 εκατ. ευρώ λιγότερα στον ΟΑΕΕ).

Διαβάστε επίσης:
Έως και 300% οι αυξήσεις στους φόρους ακινήτων

‘Εχουν αραχνιάσει τα ταμεία χωρίς την 6η δόση – Αποκάλυψη “φωτιά” απο προϊστάμενο εφορίας: Δεν μπορούμε να εισπράξουμε ούτε ένα ευρώ

Ενότητες
#TAGS MM