Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

“Ψάχνονται” γιά άλλα 2,5 δισ.

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

 

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνει η κυβέρνηση,με εξαίρεση το…

κόψιμο του 14ου μισθού.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το “πακέτο” των μέτρων ίσως ανακοινωθεί πριν τις 15 Μαρτίου, γιά να προλάβει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών.

Το ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί είναι περίπου 2,5 δισ. όπως το έχει υπολογίσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Έτσι κερδίζει έδαφος η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά δύο μονάδες (από το 19% στο 21%), μέτρο που από μόνο του μπορεί να αποδώσει έσοδα της τάξης των 2 δισ. Μία από τις σκέψεις πάντως είναι να υπάρξει κάποια μείωση στον ΦΠΑ των βασικών αγαθών.

Επιπλέον εξετάζεται μια νέα αύξηση της φορολογίας των καυσίμων και η επιβολή φόρου πολυτελείας σε ορισμένα αγαθά και στα αυτοκίνητα, όπως έχει υποδείξει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες με τη μεικτή αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έρχεται στην Αθήνα.

 

“Πειραματόζωο” η Ελλάδα

 

Πάντως στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται όχι μόνο από τις αγορές, αλλά και από τις Βρυξέλλες ως “πειραματόζωο”, προκειμένου να παραδειγματιστούν οι άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης, για τις συνέπειες που θα υποστούν αν δεν τηρούν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν και τραπεζικές πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι η Ε.Ε. θα παρέμβει για να στηρίξει την Ελλάδα μόνο αν τα spreads φτάσουν τις 500-600 μονάδες βάσης.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε