Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ψάχνουν νέα μέτρα ως την τελευταία στιγμή -Νέα “τρύπα” στα έσοδα λίγο πριν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου- Ρεν για τα “χαμένα” 600 εκατομμύρια
– Σβήνουν και ξαναγράφουν τα μέτρα
– Τετ α τετ με βουλευτές που απειλούν να μην ψηφίσουν
– Στις 11.00 η συνάντηση με τον “αντάρτη” Αθανασιάδη

Αναζητώντας τα… «χαμένα» 600 εκατ. ευρώ: Η απόσυρση της διάταξης για την αναδρομική επιστροφή του μπόνους των αποδείξεων, «ανοίγει» νέα τρύπα στα έσοδα που ανέμενε βάσει μεσοπρόθεσμου να μαζέψει φέτος το υπουργείο Οικονομικών..

Έτσι, τα στελέχη του υπουργείου «τρέχουν» να βρουν νέα μέτρα «ισοδύναμου αποτελέσματος», σβήνοντας και ξαναγράφοντας για ακόμη μία φορά το πρόγραμμα λίγο πριν ανοίξει η συζήτηση στην Βουλή.
Για ακόμη μία φορά έρχονται τα πάνω-κάτω, για αυτό και το υπουργείο Οικονομικών ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» μέσα στο σαββατοκύριακο με τους ελεγκτές της Τρόικα που «θορυβήθηκαν» από τα κυβερνητικά «ήξεις-αφίξεις». Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε και προσωπική τηλεφωνία με τον επίτροπο Όλι Ρεν.
Το Μεσοπρόθεσμο μπαίνει σήμερα στην Βουλή, ώστε να ψηφιστεί την Τετάρτη. Την Πέμπτη ψηφίζεται και ο εφαρμοστικός νόμος που προβλέπει περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ, ελαστικό ωράριο, αυξήσεις εμμέσων φόρων, νέους φόρους για επιτηδευματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, ακόμα και για τη λεγόμενη «γενιά των 700 ευρώ».
 
Προκειμένου να περιορίσει τις αντιδράσεις ο υπουργός Οικονομικών, θα έχει σήμερα στις 11.00 κατ’ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του με τον διαφωνούντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Αθανασιάδη.

Υπό την πίεση της Τρόικας, το Μεσοπρόθεσμο έγινε σκληρότερο και πιο επαχθές, ακόμα και από όσο αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Για να «εξοικονομηθούν» 6,5 δισ. ευρώ φέτος -δηλαδή σχεδόν 1 δισ. ευρώ το μήνα μέχρι το τέλος της χρονιάς- με το μεσοπρόθεσμο:
–   μειώνεται το αφορολόγητο και επιβάλλεται φόρος  10% από τα 8.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο. Προκύπτει φόρος 400 ευρώ το χρόνο για τους περισσότερους, που θα αρχίσουν να κρατούνται από τους μισθούς του Ιουλίου κιόλας.
–     θα πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-5% περί τα 2 εκατ. νοικοκυριά που δήλωσαν πέρυσι περισσότερα από 12.000 ευρώ καθαρό εισόδημα.
–      σχεδόν διπλασιάζεται ο ΦΠΑ σε εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά, ταβέρνες εστιατόρια, καφετέριες, από 13% σε 23%. Θα ισχύσει από 1ης Σεπτεμβρίου.
–      10% αυξάνονται τα Τέλη Κυκλοφορίας ΙΧ
– 6 λεπτά το λίτρο θα αυξηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης
 
Για να έρθει η επόμενη δόση των δανείων και να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, έρχονται «εκρηκτικές» αυξήσεις στα τεκμήρια για ΙΧ, ακίνητα πισίνες κλπ, 30%-100%.
 
Μπαίνουν:
 
– χαράτσι 300-500 ευρώ σε όποιον έχει επαγγελματικό ΑΦΜ
– ΦΑΠ 0,2% σε ακίνητα αξίας 200.000 και άνω
– 1-3% κράτηση στους μισθούς “υπέρ ανεργίας”
–  έκτακτη εισφορά σε ΙΧ άνω των 1929 κυβικών
 
Επίσης, περικόπτονται για όλους οι φοροαπαλλαγές για ιατρούς και τόκους στεγαστικών δανείων, ενώ κόβονται κατά 50% οι πάσης φύσεως εκπτώσεις φόρου.
 
Σκληρά μέτρα και για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:
– καθιερώνεται η «χρυσή εφεδρεία» στο δημόσιο και όσοι πλεονάζουν θα χάνουν 40% του μισθού τους ή θα απολύονται αν δεν απασχοληθούν αλλού
– περικόπτονται παροχές ανεργίας.
– επιβάλλονται  10ωρο ελαστικό ωράριο εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και  
συμβάσεις εργασίας με αποδοχές 20% χαμηλότερες για νεοπροσλαμβανόμενο κάτω των 25.  
– κόβονται 6% οι συντάξεις ΝΑΤ. Μπαίνει Εισφορά τύπου «ΛΑΦΚΑ», από 1ης Αυγούστου  σε συνταξιούχους  κάτω των 60 με συντάξεις πάνω από 1700 ευρώ.
 – κόβεται 10%-15% το εφάπαξ σε ασφαλισμένους δημοσίου που αποχώρησαν μετά την 1-1-2010.
 
Δεδομένου ότι, ο εφαρμοστικός νόμος αποτελεί προϋπόθεση και για κάθε μελλοντική διεθνή βοήθεια προς τη χώρα μας, η Κυβέρνηση «πιέζεται» να τον ψηφίσει πριν το έκτακτο κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Κυριακής.

Διάβετε επίσης:
Αρχίζει η πιο κρίσιμη κοινοβουλευτική μάχη της Μεταπολίτευσης

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ “τορπιλίζουν” το Μεσοπρόθεσμο

Δραστικές περικοπές και απολύσεις στο Δημόσιο δείχνει ο εφαρμοστικός

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε