Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Πτώχευση κήρυξαν 40.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα!

Πτώχευση κήρυξαν 40.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα!

– Όχι νέα χαράτσια, αλλά ούτε τις τράπεζες για να σώσουν τα σπίτια τους δεν μπορούν να πληρώσουν χιλιάδες
– Το 30% από αυτά τα νοικοκυριά, ανήκουν σε οικογένειες εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων
– Το 25% των αιτήσεων καταλήγει στο δικαστήριο

Πτώχευση έχουν κηρύξει 40.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες, με το εντυπωσιακότερο στοιχεία να είναι ότι δεν πρόκειται πια μόνο για συνταξιούχους και ανθρώπους που έμειναν άνεργοι. Το 30% από αυτά είναι δημοσίων υπαλήλλων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους.

Οι ιδιώτες στην Ελλάδα ήδη κάνουν “κούρεμα” του χρέους τους προς τις τράπεζες, είτε με διακανονισμούς είτε προσφεύγοντας στα δικαστήρια, που τελευταία έχουν εκδώσει αποφάσεις που δικαιώνουν ανέργους και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το Έθνος τουλάχιστον 30.000 αιτήσεις πτώχευσης ιδιωτών στο πλαίσιο της ρύθμισης οφειλών με τις τράπεζες έχουν ήδη κατατεθεί και παράγοντες εκτιμούν ότι ως το τέλος του χρόνου ο αριθμός θα έχει φτάσει τουλάχιστον στις 40.000.

Το 80% των αιτήσεων έχει υποβληθεί από συνταξιούχους του ΙΚΑ, του Δημοσίου και άλλων Ταμείων καθώς και από εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που λόγω των συνεχών περικοπών στους μισθούς δεν μπορούν πια να πληρώσουν.

Η πλειοψηφία από αυτούς έχουν πάρει πρώτη κατοικία με το δάνειο και επιθυμούν να την διατηρήσουν. Το 25% των αιτήσεων έχουν οδηγηθεί στο δικαστήριο, γιατί δεν γίνονται αποδεκτές από τις τράπεζες.

Τι γίνεται όταν οι αιτήσεις απορρίπτονται από τις τράπεζες και παίρνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης; Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι τέσσερις στις δέκα απορρίπτονται ωστόσο το 60% γίνονται αποδεκτές, με τα δικαστήρια να δέχονται την αδυναμία πληρωμής εκδίδοντας αποφάσεις διακανονισμού των χρεών σε μικρότερο ύψος από το οφειλόμενο.

Με την εφαρμογή του νόμου οι τράπεζες αναμένεται να σβήσουν χρέη ύψους 2,5 δισ. ευρώ για το 2011.

Διαβάστε ακόμη:

Ιστορική απόφαση! Δικαστήριο διέγραψε τα χρέη άνεργης δανειολήπτριας

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε