Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Reuters: Η ΕΚΤ εξετάζει διατήρηση του ELA με αυξημένο haircut

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Τι μεταδίδει το Reuters για τον ELA και τι σημαίνει αυτή εξέλιξη στην πράξη
– Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
– Στο Μαξίμου ο Γιάννης Δραγασάκης!
– Handelsblatt: Τηλεδιάσκεψη των G7 απόψε για την Ελλάδα!
– Από νωρίς το πρωί συνεχείς συσκέψεις των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση
– Τώρα θα γίνει σύσκεψη των διοικήσεων των τεσσάρων τραπεζών με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα
– Ο διοικητής της ΤτΕ θα εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τη λήψη μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Την είδηση αυτή, δηλαδή για κούρεμα της αξίας των ενεχύρων αλλά με το σύστημα ανοιχτό για 48 ώρες, μεταδίδει το Reuters, την στιγμή που οι πληροφορίες καταφθάνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Με λίγα λόγια… “οξυγόνο” στις ελληνικές τράπεζες για 48 ώρες ακόμα.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει αυτή την ώρα.

Από νωρίς το πρωί γίνεται συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση. Μόλις υπάρξει απόφαση από την ΕΚΤ για τη χορήγηση ή τη διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, θα ακολουθήσει σύσκεψη των διοικήσεων των τεσσάρων τραπεζών με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και έχει την ευθύνη να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών τη λήψη μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

Οι επιλογές του ΔΣ της ΕΚΤ:

– Να «κουρέψει» τα ενέχυρα που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο το ανώτατο πλαφόν δανεισμού μέσω του ELA.

– Να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απαίτηση των περίπου 90 δισ. ευρώ που έχει δανείσει μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος στις ελληνικές τράπεζες. Δηλαδή με άλλα λόγια να ζητήσει πίσω τα πάνω από 90 δισ με τα οποία έχει ενισχύσει τις ελληνικές τράπεζες.

Είτε το ένα συμβεί είτε το άλλο, τα capital controls θεωρούνται αναγκαία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε