Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ρήξη κυβέρνησης-φαρμακοποιών – Πρώτα λουκέτα στον Πειραιά, κλειστά τα φαρμακεία Δεύτερα-Τρίτη

Αγεφύρωτο το χάσμα ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τους φαρμακοποιούς. Οι πρώτες κινητοποιήσεις έρχονται από το Σύλλογο Πειραιά, θα ακολουθήσουν από Δευτέρα κι άλλοι!

Από τη συζήτηση προέκυψαν σημαντικές διαφωνίες σχετικά με τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για τους φαρμακοποιούς, το οποίο, θα κατατεθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους φαρμακοποιούς για την απάντηση που είχε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τέσσερις επιστολές του με τις οποίες ζητούσε γνωμοδότηση για τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε σχεδόν όλα όσα είχαν συμφωνήσει οι φαρμακοποιοί με τον Ανδρέα Λοβέρδο και πλέον ο διάλογος μπαίνει σε νέα βάση.

Όπως εξήγησε ο υπουργός ότι με βάση τις απαντήσεις της Επιτροπής, τα φαρμακεία θα πρέπει να λειτουργούν Σάββατο αλλά και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί αντιδρούν έντονα σε αυτό.

Όσον αφορά στο θέμα της μεταβίβασης της άδειας από πατέρα σε παιδί, δεν πρόκειται να αλλάξει αλλά τίθενται νέα πιο αυστηρά κριτήρια και θα υπάρχει εξαίρεση μόνο για τις πληθυσμιακές ανάγκες και τη διασπορά των φαρμακείων.

Ο υπουργός εξήγησε στους φαρμακοποιούς ότι θα συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει άλλο γι’ αυτό το θέμα.

Οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι και όπως είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θόδωρος Αμπατζόγλου, θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για παράβαση της οδηγίας που εξαιρεί τα φαρμακεία από την απελευθέρωση επαγγελμάτων και έκανε λόγο για πλήρη ρήξη με το υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος ζήτησε από τους φαρμακοποιούς της Αττικής να κλείσουν, ουσιαστικά, τα φαρμακεία, αφού, όπως είπε, θα ανακαλέσει από αύριο τη λίστα με τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το πληθυσμιακό κριτήριο μειώνεται από ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους σε ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ότι θα αυξηθούν κατά 1.000 τα ήδη υπάρχοντα 12.000 φαρμακεία.

Όσον αφορά τις εκπτώσεις των φαρμακοποιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανάλογα με το ποσοστό κέρδους τους, είπαν ότι αυτές μεσοσταθμικά δεν είναι 2,5% αλλά 4,4% οπότε θα πληρώνουν όσο και οι φαρμακοβιομηχανίες, κάτι που παραβιάζει τη σχέση 1 προς 3 – δηλαδή, ότι οι εκπτώσεις των φαρμακοποιών θα ήταν ποσοστιαία στο ένα τρίτο από τις εκπτώσεις των φαρμακοβιομηχάνων.

Κλειστά τα φαρμακεία στον Πειραιά Δευτέρα και Τρίτη

Άρχισαν τα… όργανα, καθώς ο Σύλλογος Φαρμακοποιών Πειραιά είναι ο πρώτος που εξήγγειλε κινητοποιήσεις κατά των ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Και είναι μόνο η αρχή!

Όπως ανακοινώθηκε λίγο μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, την προσεχή Δεύτερα και Τρίτη, 17 και 18 Ιανουαρίου, τα φαρμακεία του Πειραιά βάζουν λουκέτο.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος του Πειραιά τονίζει σε ανακοίνωσή το ότι η επέκταση του ωραρίου και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, οδηγεί σε κλείσιμο των μικρομεσαίων φαρμακείων και εξοντώνει τους φαρμακοποιούς.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε