Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ρυθμίσεις-φωτιά για την πρώτη κατοικία

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 «Πόθεν έσχες» για αγορά ή ανέγερση και για τις δόσεις των στεγαστικών- Αυστηρότερα τεκμήρια για ακίνητα άνω των 200 τ.μ.

 

Με μια προσθήκη-«βόμβα» της τελευταίας στιγμής που είναι βέβαιο ότι θα φέρει αντιμέτωπους με την Εφορία χιλιάδες αγοραστές πρώτης κατοικίας κατατέθηκε χθες στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, σε σχέση με το προσχέδιο του νομοσχεδίου που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή, υπήρξαν σημαντικές αλλαγές τόσο στα νέα τεκμήρια κατοικιών, που γίνονται πιο αυστηρά για τις κατοικίες άνω των 200 τ.μ., όσο και στην έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων. Επίσης, μετά τις έντονες αντιδράσεις κοινωνικών φορέων, η κυβέρνηση αύξησε σημαντικά το αφορολόγητο πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται φορολογία στις αποζημιώσεις απολυμένων – και όχι μόνο.
 
Όπως αποκάλυψε χθες το Newsit με διάταξη στο νομοσχέδιο καταργείται η εξαίρεση από το πόθεν έσχες για απόκτηση πρώτης κατοικίας και πλέον θα λαμβάνονται ως τεκμήριο το σύνολο των δόσεων των στεγαστικών δανείων (τόκος και κεφάλαιο) πρώτης κατοκίας.
 
Η ανατροπή στο υφιστάμενο καθεστώς «πόθεν έσχες» αναμένεται να επιφέρει έντονους κλυδωνισμούς στην αγορά ακινήτων. Και το κυριότερο; Σε όσους τα τελευταία χρόνια απέκτησαν πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο, τη χρεολυτική δόση του οποίου δεν εξέταζε η Εφορία αν καλύπτεται από τα δηλωθέντα εισοδήματα ή όχι. «Πόθεν έσχες» εφαρμόζεται μόνο για τους τόκους που καταβάλλονται και όχι για το κεφάλαιο αποπληρωμής.
 
Με τρεις γραμμές στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή καταργήθηκαν εξαιρέσεις του «πόθεν έσχες» για την ανέγερση ή την αγορά πρώτης κατοικίας και πλέον όσοι αγοράζουν το πρώτο τους σπίτι με μετρητά χωρίς δάνειο θα πρέπει να δικαιολογήσουν ολόκληρο το ποσό από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία. Όσοι αποκτήσουν πρώτη κατοικία με αγορά με τη συνδρομή στεγαστικού δανείου θα πρέπει το εισόδημά τους να δικαιολογεί την ετήσια καταβολή των δόσεων αποπληρωμής.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι για όποιον έχει πάρει τα προηγούμενα χρόνια πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο, από δω και πέρα η τοκοχρεολυτική δόση του δανείου θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα ανεξάρτητα από το αν τα προηγούμενα χρόνια που «έτρεχε» το δάνειο υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ εισοδημάτων και τοκοχρεολυτικών δόσεων.
 
Με βάση την τελευταία προσθήκη στο φορολογικό νομοσχέδιο, αυξάνεται το τεκμήριο για τα ακίνητα άνω των 200 τ.μ., καθώς και για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 2.800 ευρώ. Ειδικότερα, η ετήσια αντικειμενική δαπάνης ορίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης κύριας κατοικίας κλιμακωτά, για τα 80 πρώτα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής με 60 ευρώ το τ.μ., για τα επόμενα 81 ως και 200 τ.μ. κύριων χώρων αυτής με 80 ευρώ το τ.μ., για τα επόμενα 201-300 τ.μ. με 150 ευρώ το τ.μ. και για τα πλέον των 300 τ.μ. κύριων χώρων αυτής με 200 ευρώ το τ.μ. Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 30 ευρώ το τ.μ. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων, από 2.800 ευρώ ως 4.999 ευρώ το τ.μ. κατά ποσοστό 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τ.μ. κατά ποσοστό 70%. Ολα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται, προκειμένου για μονοκατοικίες, κατά ποσοστό 20%.
 
Για τους τόκους των στεγαστικών δανείων στο εξής το πάγιο σύστημα φορολογικής αντιμετώπισής τους ορίζεται σε έκπτωση των τόκων κατά 20% από τον φόρο για δάνεια πρώτης κατοικίας. Καταργείται η ρύθμιση με την οποία η έκπτωση φόρου από τους τόκους για στεγαστικό δάνειο έφτανε το 40% των καταβληθέντων τόκων όχι μόνο για πρώτη κατοικία αλλά και για δεύτερη και εξοχική. Δεν θίγονται διαφορετικές εκπτώσεις που προέβλεπαν προηγούμενες φορολογικές ρυθμίσεις.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε