Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Σάμος: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Η πυροσβεστική δεν κρύβει την ανησυχία της!

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Δύο ξαφνικές αναζωπυρώσεις στην περιοχή Ραμπαϊδόνι των Μυτιληνιών και μια στην περιοχή Μύλος Κοκκαρίου δημιουργούν προβλήματα αυτή την ώρα στις μονάδες πυρόσβεσης της Σάμου…

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση παρουσία εκπροσώπων της Πυροσβεστικής και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση ενόψει και της νύχτας, που από ό,τι φαίνεται θα είναι δύσκολη.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, οχτώ τον αριθμό και τα τέσσερα ελικόπτερα, μαζί με τα δύο “σινούκ”, θα επιχειρούν μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας. Οι άνεμοι εξακολουθούν να είναι ισχυροί και η μοναδική ελπίδα είναι να κοπάσουν όπως προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία τις επόμενες ώρες.

Μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, όμως ο φόβος είναι για την αλλαγή της διεύθυνσης των ανέμων που κάθε φορά δημιουργεί προβλήματα στις επίγειες ομάδες πυρόσβεσης.

Απο Αθήνα ενισχύθηκαν και οι επίγειες δυνάμεις, με 80 άντρες της ΕΜΑΚ, ενώ τον συντονισμό έχει ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Αργά το απόγευμα αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι επίγειες δυνάμεις, από την Αθήνα, καθώς η φωτιά παρέμενε ανεξέλεγκτη.

Το μεσημέρι η κατάσταση έδειχνε να βρίσκεται υπό έλεγχο, όμως οι συχνές αναζωπυρώσεις, λόγω της θερμοκρασίας και των ισχυρών ανέμων, έκαναν και πάλι την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη.

Πυροσβέστης στο μέτωπο της φωτιάς - ΦΩΤΟ NEWSIT.GR

Η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τετάρτης (28-07-2010). Οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν όλη τη νύχτα για να κρατήσουν το μέτωπο, σε δύσβατο σημείο, στην περιοχή Τρίστρατο και να μην περάσουν οι φλόγες προς την πλευρά των χωριών Μουρατζέοι και Μυτιληνιοί. Στο Τρίστρατο η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες έκαψε δύο στάνες με 150 περίπου αιγοπρόβατα, ένα άλογο και όλο το βιος δύο κτηνοτρόφων (πατέρα και γιού) οι οποίοι, παρά τις προσπάθειές τους, δεν κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν τα ζώα τους.

Στη Σάμο διάχυτη είναι η εντύπωση, μεταξύ των κατοίκων αλλά και των αρμοδίων φορέων, πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, κάτι που ερευνά με σχολαστικότητα το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών για την Παρασκευή

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς για την Ανατολική Αττική, την Αθήνα και την Εύβοια.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε