Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

“Σαμποτάζ” σε πλοίο του στόλου ελευθερίας στον Πειραιά

Ένα πλοίο με Έλληνες, Νορβηγούς και Σουηδούς που θα απέπλεε σήμερα για την Γάζα δεν θα αναχωρήσει αφού έγινε σαμποτάζ στην προπέλα του.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές χθες το πρωί έφτασαν στο πλοίο για να το επιθεωρήσουν και να βάλουν μπρος στην μηχανή όμως ξαφνικά η μία μηχανή σταμάτησε. Έσβησε όπως γίνεται αν πιαστεί κάτι και μπλοκάρει την προπέλα. Όταν κοίταξαν γύρω από το σκάφος δεν είδαν κάτι όμως όταν φώναξαν ένα δύτη και κατέβηκε κάτω ανακάλυψαν ότι υπέστη δολιοφθορά.
 
Ακούστε τι είπε ένας από τους ακτιβιστές, και καπετάνιος του πλοίου Θοδωρής Μπούκας.
 

Ο διεθνής «Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ – Παραμένουμε Άνθρωποι» είναι έτοιμος να αποπλεύσει τις επόμενες ημέρες ξανά προς την Γάζα, ένα χρόνο μετά την αιματοβαμμένη επιχείρηση του Μαίου του 2010.
 
Δύο παλιά σκαριά βρίσκονται σε λιμάνια της Αττικής και ζεσταίνουν τις μηχανές τους, περιμένοντας την επιβίβαση Ελλήνων ακτιβιστών. Συμμετέχουν στη διεθνή αποστολή Freedom Flotilla, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη από τους Ισραηλινούς λωρίδα της Γάζας και μήνυμα στήριξης στον παλαιστινιακό λαό.
 
Τα ονόματα που έδωσε στα πλοία της, η ελληνική αποστολή είναι συμβολικά: «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Τζουλιάνο». Οι 40 Ελληνες κουβαλούν μαζί τους τη θύμιση του Τζουλιάνο Μερ Καμίς, του αραβοισραηλινού σκηνοθέτη της ταινίας «Τα παιδιά της Αρνα», ο οποίος είχε ιδρύσει στον προσφυγικό καταυλισμό της ΤΖενίν, στη Δυτική Όχθη, το «θέατρο της Ελευθερίας», έξω από το οποίο δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου.
 
Ηταν ο καλλιτέχνης που μεγάλωσε στη Ναζαρέτ, γεννημένος από μητέρα Εβραία και πατέρα Παλαιστίνιο, δήλωνε 100% Εβραίος και 100% παλαινίστινιος και γι΄αυτόν ο ισραηλινός σκηνοθέτης Αμος Γκιτάι δήλωσε ότι «άνθρωποι ριζοσπαστικοί σαν τον Τζουλιάνο προσπαθούν με το ίδιο τους το κορμί να γεφυρώσουν από το χάσμα του μίσους».
 
Τώρα η μνήμη του, χαραγμένη σε ένα «ένα καράβι για τη Γάζα» με Έλληνες, Σουηδούς και Νορβηγούς, θα ταξιδεύσει στη Μεσόγειο.
 
Έχει περάσει ένας χρόνος, από εκείνη τη Δευτέρα, ξημερώματα 31 Μαΐου 2010, οπότε έγινε το αιματηρό ρεσάλτο ισραηλινών κομμάντο στη νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η δολοφονία ακτιβιστών δεν έκαμψε την απόφαση ενός νέου στολίσκου να εκφράσει και πάλι την έμπρακτη αλληλεγγύη του προς τον λαό της Παλαιστίνης.
 
Εκτός απροόπτου, η βλάβη στο πλοίο θα έχει διορθωθεί μέχρι την Πέμπτη και έτσι θα αποπλεύσουν τα 10 πλοία για τη Γάζα. Δυο είναι φορτηγά πλοία που θα μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό, τσιμέντο και ένα ασθενοφόρο, ενώ τα υπόλοιπα επιβατηγά.
 
Συνολικά θα είναι περίπου 400 επιβάτες, ανάμεσά τους, πολιτικοί, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, ακτιβιστές στην πλειονότητά τους, Ισπανοί, Αμερικανοί, Καναδοί, Γάλλοι, Ελληνες ενώ οι υπόλοιποι είναι Σουηδοί, Ιταλοί, Νορβηγοί και από τη Λατινική Αμερική.
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε