Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

“Σαρώνουν” την αγορά τα λαθραία τσιγάρα

“Σαρώνουν” την αγορά τα λαθραία τσιγάρα

– “Ασταμάτητα” τα καρτέλ λαθραίων τσιγάρων
– Τα διακινούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας
– Τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ σε φορους υπολογίζεται ότι “χάνονται” από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

“Τσιγάρα….” με σπαστά Ελληνικά μια γυναίκα μας ενημερώνει καθώς την προσπερνάμε ότι πουλάει τσιγάρα.

Γυρίζουμε διστακτικά προς τα πίσω και μας δείχνει μια κούτα αμερικάνικα τσιγάρα που μισοφαίνετε μέσα από μια μαύρη σακούλα”10 ευρώ η κούτα” μας λέει.

Είμαστε οδό Αθηνάς στο κέντρο της πόλης απέναντι από την Βαρβάκειο αγορά εκεί όπου τα τελευταία χρόνια έχει στηθεί το υπαίθριο παραμάγαζο τσιγάρων. 



Τα στέκια των διακινητών

Οδός Αθηνάς, Πειραιώς, Ομόνοια είναι οι τρεις δρόμοι της πρωτεύουσας όπου διακινείται το μεγαλύτερο μέρος των λαθραίων τσιγάρων. Στο Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, στους δρόμους γύρω από το λιμάνι στην  Πάτρα. Τα λαθραία τσιγάρα πωλούνται πάντα ανά κούτα η οποία κοστίζει από 8 έως 20 ευρώ ανάλογα τα τσιγάρα.

Μετά και την τελευταία αύξηση στην φορολόγηση το κέρδος για τους λαθρέμπορους είναι τεράστιο. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι στην Ρωσία για παράδειγμα ένα πακέτο τσιγάρα κοστίζει έως και 1,50 ευρώ ενώ στην Μολδαβία έως  1,2 ευρώ γίνεται εύκολα κατανοητό πως η διαφορά μέχρι τα 3,9 που κοστίζουν σήμερα “προκαλεί” τους  λαθρέμπορους.

Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος που το κράτος προσδοκά 645 εκατ ευρώ έσοδα από τα καπνικά προιόντα ,ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις χάνει 150-200 εκατομ. μόνο από τα λαθραία. Αυτός είναι και ο λόγος σύμφωνα με την ομοσπονδία καπνοπωλών που τα  έσοδα από την φορολόγηση των καπνικών προιόντων ήταν λιγότερα από τα αναμενόμενα.

Στροφή στα λαθραία φαίνεται πως κάνουν αρκετοί καπνιστές που δεν διστάζουν να αγοράσουν τα αμφιβόλου ποιότητας λαθραία τσιγάρα. Σύμφωνα με εργαζόμενο καπνοβιομηχανίας “τα συγκεκριμένα τσιγάρα στην καλύτερη των περιπτώσεων να περιέχουν 20% καπνό και το υπόλοιπο φύλλα μπανανιάς”.   

   

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε